U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Europese Commissie

Woede VS na EU-studie hormonen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 4 MEI. De Verenigde Staten hebben woedend gereageerd op een gisteren door de Europese Commissie naar buiten gebracht wetenschappelijk rapport. Daaruit blijkt dat zelfs residuen van hormonen in vlees schadelijk kunnen zijn. Daarmee rechtvaardigt Brussel de boycot van hormoonvlees. Van sommige van de geëvalueerde hormonen - 17-bèta oestradiol, progesteron en testosteron - staat volgens de studie op grond van epidemiologisch onderzoek vast dat zij bepaalde vormen van kanker kunnen veroorzaken, met name borst-, prostaat- en testikelcarcinoom.

De Verenigde Staten hebben eerder de Europese Commissie voor een panel van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gedaagd, omdat de Unie de grenzen gesloten houdt voor Amerikaans en Canadees vlees dat met groeihormonen is behandeld. Vrijwel de gehele Noord-Amerikaanse veestapel wordt met deze hormonen versneld groot gebracht. Het panel van de WTO stelde - met een stemverhouding van twee tegen één - de VS en Canada vorig jaar in het gelijk omdat er voor de stelling van de Europese Commissie geen wetenschappelijk bewijs is dat hormoonvlees schadelijk zou zijn voor de volksgezondheid. De WTO heeft de Commissie tot 13 mei van dit jaar de tijd gegeven om alsnog met overtuigend wetenschappelijk bewijs te komen. De Verenigde Staten en Canada hebben al een reeks strafmaatregelen in het vooruitzicht gesteld als de EU haar grenzen niet voor 1 juni opent voor Amerikaans vlees. Tot dusverre wordt alleen vlees tot de Europese markt toegelaten, dat door een beperkt aantal slachthuizen in de VS als 'gegarandeerd hormoonvrij' wordt gegarandeerd. Op dit ogenblik wordt nagegaan of de contracten met deze slachthuizen moet worden verlengd. De discussie daarover is twee weken geleden verhevigd, toen uit monsters bleek dat ook dit vlees residuen van groeihormonen bevat. Het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieuhygiëne (RIVM) heeft echter vastgesteld dat de aangetroffen hoeveelheden in een dertigtal monsters geen van alle gevaar voor de gezondheid opleverden.

In maart hebben de Verenigde Staten al een zogeheten retaliatie-lijst opgesteld van producten uit de Europese Unie waarvoor een twee maal hogere invoerheffing gaat gelden. Vooral Nederlandse telers en exporteurs van tros-tomaten worden daardoor getroffen. De export van dit product is de afgelopen jaren explosief toegenomen.

De gisteren gepubliceerde studie wordt door Washington 'misleidend' genoemd. " Dit is een nieuwe poging om de internationale handelsregels te omzeilen," aldus minister van handel Dan Glickman. "In plaats van haar internationale verplichtingen na te komen en te voldoen aan de uitspraak van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen het verbod op hormonen, komt de EU-commissie opnieuw met een misleidend rapport," stelt handelsvertegenwoordigster Barshefsky. Volgens de Amerikanen is de discussie rond de veiligheid van het hormoonvlees al lang verstomd, omdat er wetenschappelijke consensus zou bestaan over de veiligheid.

Ondanks het nu naar buiten gebrachte rapport zijn er volgens de EU nog verdere studies nodig over de veiligheid van het vlees en het is daarom onwaarschijnlijk dat Europa spoedig haar deuren voor Amerikaans vlees openstelt.

In het rapport wordt er op gewezen dat niet alleen de inname van natuurlijke hormonen als oestradiol, progesteron en testosteron schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid, maar ook de synthetische surrogaten en afgeleiden als zeranol, melengestrol en trenbolon. De Amerikanen menen dat in het rapport wordt uitgegaan van veel te hoge doseringen.

NRC Webpagina's
4 MEI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Passie/werk
Is innovatie noodzakelijk - Syntens
Nieuws Tribune, nu 15 gulden

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt
in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)