U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
Pensioendesk - Doe de Pensioencheck
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
KNVB

Legitimatie verplicht voor voetballers

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 30 APRIL. Om de toenemende fraude met "illegale' spelers in het amateurvoetbal tegen te gaan, overweegt de tuchtcommissie van de Nederlandse voetbalbond KNVB drastische maatregelen te nemen. Het college wil dat bestrafte spelers van 18 jaar en ouder zich na de wedstrijd identificeren met een paspoort of rijbewijs. Het geknoei met valse namen zou daarmee bestreden kunnen worden.

Volgens Peter Langkemper, afgevaardigde van het KNVB-district West II, heeft het amateurbestuur van de KNVB het voorstel van de tuchtcommissie overgenomen. De plannen worden daarom besproken tijdens de algemene vergadering van de amateurtak op 29 mei. Een woordvoerder van de KNVB kon vanmorgen nog niet bevestigen dat het onderwerp inderdaad op de agenda staat.

Na de afschaffing van de identiteitskaarten hebben KNVB, scheidsrechters en officials weinig zicht meer op de persoonlijke gegevens van de spelers waarmee ze op het veld worden geconfronteerd. Vooral in het lagere amateurvoetbal wordt flink gerommeld.

Geschorste spelers, spelers die geen lid zijn, spelers die bij diverse verenigingen voetballen, spelers die illegaal in Nederland zijn; zij kunnen allen onder een valse naam deelnemen aan officiële voetbalwedstrijden. Ook als ze een gele of rode kaart krijgen, is het moeilijk voor de KNVB om de juiste naam van de bestrafte speler in de administratie op te nemen.

,,Het voorstel van de tuchtcommissie gaat wel erg ver", gaf Langkemper toe. ,,Het is eigenlijk niet van deze tijd. Maar zo'n instantie komt niet voor niets met zo'n maatregel aanzetten. Het is kennelijk de hoogste tijd dat er iets gebeurt om de juiste identiteit van spelers te kunnen vaststellen." Op grond van het verenigingsrecht kan de voetbalbond eisen dat zijn leden zich moeten kunnen legitimeren.Harry van der Laan stelt geen prijs op de onderscheiding "beste voetballer van de eerste divisie'. Dat heeft hij de spelersvakbond VVCS laten weten. De 35-jarige spits van koploper FC Den Bosch was met Sander van Gessel (FC Groningen) en Viktor Sikora (Go Ahead Eagles) genomineerd. Bij het jaarlijkse voetbalgala van de VVCS op 24 mei kiezen alle profvoetballers de beste collega in diverse categorieën.

,,Ik geloof niet in individuele prijzen voor teamsporters, los van het feit dat het toch maar appels met peren vergelijken is", stelde Van der Laan. ,,Ik kan bij FC Den Bosch veel scoren, omdat ik een fantastisch team om mij heen heb staan. Als mijn ploeggenoten niet zo goed speelden zou ik er geen 28 inschieten."

In 1993 en 1994 werd Van der Laan ook al genomineerd als beste speler van de eerste divisie. Toen speelde hij bij FC Den Haag en accepteerde hij de voordracht wel. ,,Maar nu ben ik wat ouder en ga ik dieper over dat soort dingen nadenken", zei Van der Laan die zondag met Den Bosch kampioen kan

NRC Webpagina's
30 APRIL 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Is innovatie noodzakelijk - Syntens
Nieuws Tribune, nu 15 gulden

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt
in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)