U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A
NEXT! - Managementblad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Enquêtecommissie gretig op tv
De enquêtecommissie Vliegramp Bijlmermeer liet gisteren stemmingen in de Kamer schieten voor een tv-optreden. Het parlement was niet geamuseerd.

Kabinet steunt bom op studio
De Nederlandse regering erkent dat zij over de zin van NAVO-luchtacties tegen Joegoslavische radio- en televisiezenders anders is gaan denken. Zij keurt zulke acties volgens minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) nu goed omdat de gelijkgeschakelde Joegoslavische media behoren tot de ,,propagandamachine" van president Milosevic.

NOS heeft Servische tv nodig
Afgelopen maandag schreef Coen van Zwol, redacteur van NRC Handelsblad, op de opiniepagina: ,,Ik pas [...] voor de solidariteit van Laroes en de zijnen. Als journalist voel ik me geen collega van de cipiers van de Bastille". Bastille staat hier voor het gebouw van de Servische staatstelevisie; de gevangenis dus waar op zijn minst de waarheid wordt gegijzeld. Het gebouw werd vrijdagmorgen vroeg getroffen door NAVO- bommen.

Murdoch infiltreert via voetbal Italiaanse tv- markt
De Australische tv-magnaat Rupert Murdoch heeft een eerste voet aan de grond gekregen op de Italiaanse televisiemarkt met een principe-akkoord over deelname van 35 procent in de tweede exploitant van abonnee-televisie in Italië, Stream.

Het kneuterige TV5 is niet meer
Nieuws kijk ik graag. Maar wat het Franse televisiestation voor het buitenland TV5 sinds de verandering van de stationsformule allemaal laat zien, gaat wel erg ver. TV 5 was ooit een rustige affaire: betrekkelijk bedaagde programma's van Franstalige zenders in Frankrijk, Zwitserland en België werden herhaald op TV5, tot vreugde der Franstaligen in den vreemde. Veel interessants was er zelden te zien op TV5, maar de ware liefhebbers zaten daar niet mee. Zolang maar braaf iedere week de culturele praatshow Bouillon de Culture van Bernard Pivot werd herhaald, en er af en toe een film - hoe aftands ook - in het Frans met Franse ondertitels werd vertoond, waren de francofielen onder ons tevreden.

Belang KPN in Indonesië
KPN heeft het Indonesische bedrijf Bakrie & Brothers het recht toegekend het KPN-belang van 17,3 procent in het Indonesische PT Telkomsel (mobiele telefonie) voor de helft over te nemen. Dat blijkt uit het jaarverslag van KPN over 1998.

NewMetropolis krijgt 11 miljoen
Door onze Amsterdamse redactie
AMSTERDAM, 28 APRIL. De ministeries van Economische Zaken en Onderwijs zijn bereid elk eenmalig 4,5 miljoen gulden te steken in het noodlijdende museum NewMetropolis in Amsterdam. De gemeente Amsterdam betaalt twee miljoen gulden. Voorwaarde voor de doorstart is dat de bewindvoerders overeenstemming bereiken met de schuldeisers. Het museum heeft een tekort van circa vijftien miljoen gulden.

Amazon koopt drie bedrijven
De Amerikaanse Internetboekwinkel Amazon heeft voor 645 miljoen dollar drie bedrijven gekocht die hun producten eveneens via de elektronische snelweg te koop aanbieden. Het zijn Exchange, Accept en Alexa. Amazon breidt op die manier zijn aanbod van boeken en muziek stevig uit. (ANP)

Forse winststijging uitgever PCM
De nettowinst van PCM, uitgever van kranten (onder andere de Volkskrant, Het Parool, NRC Handelsblad, Trouw) en boeken (Meulenhoff), is vorig jaar met 18 miljoen gulden gestegen naar 72 miljoen. Voor het lopende jaar voorziet het concernbestuur een verdere stijging met 10 procent. De omzet nam toe met 9,9 procent tot 1,431 miljard gulden. Naast de belangrijk toegenomen advertentieomzet (plus 17,5 procent) laten ook de oplage-omzet (plus 2,9 procent) en de boekenomzet (plus 8,1 procent) een stijging zien. Na een periode van druk op de betaalde oplage van de dagbladen was er in 1998 weer een bescheiden groei. Na de vernieuwing van Het Parool eind 1997 is in de eerste helft van 1998 de oplagedaling tot staan gebracht en zelfs omgeslagen in groei. Het advertentievolume werd weer beïnvloed door de aanhoudende hoogconjunctuur. (ANP)

Telegraaf voert winst verder op
De Telegraaf Holding heeft de nettowinst vorig jaar zien stijgen met ruim 16 procent tot 145,2 miljoen gulden. De groei van het advertentievolume en de florerende deelneming van 30 procent in tv- zender SBS 6 waren de sterkste dragers van de winstgroei. De omzet steeg met 12 procent tot ruim 1,5 miljard gulden. De Amsterdamse uitgever waagt zich niet aan een winstprognose. De advertentiegroei, die na het derde kwartaal stokte, en de aanloopkosten voor een gratis krant voor reizigers in het openbaar vervoer zijn de belangrijkste redenen voor de terughoudendheid. Die reactie op het concurrerende gratis dagblad Metro, een initiatief van een Zweeds mediaconcern en de Nederlandse Spoorwegen, zal De Telegraaf in de tweede helft van dit jaar lanceren. De 32 pagina's dikke krant wordt bij de Friese Pers gedrukt. Behalve deze investering pompt De Telegraaf ook nog eens 100 miljoen gulden in de vernieuwing van een van de diepdrukpersen van de Biegelaar Groep. (ANP)
Ondanks dat de inwoners van Hengelo massaal tegenstemden, sprak de Tweede Kamer zich gisteren uit vóór de vorming van Twentestad. De acties tegen de fusie tussen Hengelo, Borne en Enschede gaan op Internet gewoon door, zo blijkt op Twentestad.net. Hier kan gediscussieerd worden en is een link naar de website van actiecomité "Twentestad Nee!'. Opvallend is dat op Internet de meerderheid vóór Twentestad is.

(www.twentestad.net)

NRC Webpagina's
28 APRIL 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)