U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
Pensioendesk - Doe de Pensioencheck
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Unity
voorlichting over drugs


Handelaars misbruiken tests

'Hulpverleners verlengstuk van xtc-maffia'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 19 APRIL.Drugshandelaars misbruiken de kwaliteitstests voor xtc-pillen. Hulpverleningsinstanties die de tests uitvoeren treden daardoor op als ,,verlengstuk van de georganiseerde misdaad''.

Dit heeft officier van justitie P. van Hilten vrijdag voor de rechtbank van Roermond gezegd. Hier stonden vier verdachten terecht wegens het vervaardigen van een nieuw type drug in Roemenië. Volgens Van Hilten lieten zij de drugs gratis onderzoeken op samenstelling en werking door het Centrum voor Alcohol en Drugs (CAD) in Maastricht en de overkoepelende instelling voor verlavingszorg in Oost-Brabant Novadic. Huiszoeking bij Novadic bevestigde dit.

Woensdag bespreekt de Tweede Kamer het functioneren van het Drugs Informatie Monitoring Systeem (DIMS). Via DIMS kunnen gebruikers onder supervisie van het Trimbos-instituut in het hele land hun pil laten testen om gezondheidsrisico's te vermijden. Medewerkers van onder meer de CAD's voeren de tests uit. Officier Van Hilten werpt in zijn requisitoir de vraag op of hulpverleningsinstanties, die hun cliënten niet om een identificatie vragen, medeplichtig zijn aan criminele activiteiten. In een brief aan de Kamer heeft minister Borst (Volksgezondheid) laten weten ,, grote waarde'' te hechten aan de monitoring. Volgens een woordvoerder van het Trimbos-instituut kennen de medewerkers die pillen in ontvangst nemen de drugswereld ,,goed genoeg om een dealer te herkennen''.

Volgens de directeur van het Maastrichtse CAD F. Gilissen is het in de praktijk juist onmogelijk drugsdealers te onderscheiden van gebruikers die hun pillen laten testen. ,,In dit wereldje loopt iedereen door elkaar.'' Gillissen ziet niets in een identificatieplicht. ,,Dan verhoog je de drempel voor het testen van drugs en dan worden de gezondheidsrisico's veel groter.'' Gilissen wil ,,de garantie van justitie'' dat CAD-medewerkers niet worden vervolgd. Justitie in Roermond zegt ,,nog geen flauw idee te hebben'' of van vervolging van hulpverleners sprake kan zijn. Namen die wel bekend zijn, zal het CAD ook niet aan justitie doorgeven, aldus Gilissen: ,,Daar zijn wij niet voor.''

NRC Webpagina's
19 APRIL 1999( a d v e r t e n t i e s )
Uw toekomst begint met ... Clickwork

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt
in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)