U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
QPF klik hier en profiteer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Zinloos geweld


Gorkum volgt rechtszaak in stadhuis


Bij een schietpartij in het Gorkumse café Bacchus werden begin dit jaar twee meisjes gedood. Vanmorgen begon in Dordrecht onder grote belangstelling de rechtszaak tegen de drie verdachten.

Door onze redacteur STEVEN DERIX

DORDRECHT, 15 APRIL. Op zichzelf had het geen bijzondere zaak hoeven zijn. Fuat en Saim Ö. bezoeken in de nacht van 9 op 10 januari samen met hun zwager Osman muziekcafé Bacchus, een populaire discotheek in het centrum van Gorinchem. De drie mannen krijgen ruzie met een stel Albanezen en worden de zaak uitgezet. Tien minuten later zijn ze terug, mét een pistool. Als de portier de deur voor hun neus dichtgooit, lost één van de drie mannen enkele schoten.

Geen echt opvallende zaak tot zover. Als de deur van de discotheek enkele centimeters dikker was geweest, had er op de rol van de rechtbank in Dordrecht gestaan: ,,Meervoudige kamer, donderdag 15 april Fuat Ö. (30, Gorinchem), te Gorinchem 9 jan. 1999 openlijke geweldpleging en verboden wapenbezit, idem Osman Ö (26, Leiderdorp) en Saim Ö. (34, Gorinchem), te Gorinchem 9 januari 1999.'' Bij de behandeling van de zaak zou hooguit de familie van de verdachten, een vertegenwoordiger van de lokale pers en een reclasseringswerker aanwezig zijn geweest.

Maar de deur van muziekcafé Bacchus werd doorzeefd: de kogels gingen er dwars doorheen en in de gang van de discotheek werden Marianne Roza (18) en Froukje Schuitmaker (17) dodelijk getroffen. Op de dagvaarding van Fuat, Saim en Osman staat daarom medeplegen van moord en medeplegen van doodslag. Op de schietpartij voor café Bacchus volgden een stille tocht in Gorinchem, een mediahype en een nieuwe ronde in de landelijke discussie over 'zinloos geweld'. En voor de behandeling van de zaak heeft het Dordtse openbaar ministerie drie zalen vrijgemaakt en zestig 'plaatsbewijzen' verstrekt aan landelijke en lokale kranten en cameraploegen van het Journaal, Nova, Hart van Nederland, Middageditie, Radio 1-journaal, TV-Rijnmond, TV-8 en Wereldomroep. De rechtszaak is een juridisch mediaspektakel.

Het proces is via een directe videoverbinding ook te volgen in het Gorinchemse gemeentehuis, waar de trouwzaal en de raadszaal plaats bieden aan ongeveer honderdvijftig mensen. Wie naar binnen wil, moet langs de dranghekken en zal worden gefouilleerd door een van de zes politiemensen. GSM's zijn in de trouwzaal verboden.

De ouders van Marianne Roza en Inge van Boxtel (18), die bij de schietpartij gewond raakte, hebben te kennen gegeven dat ze het proces niet willen bijwonen. De ouders van Froukje wisten het een dag voor de zitting nog niet. Voor de rest van de familie, vrienden en medescholieren is er tijdens het proces Marjan Kerkhoff, coördinator van het Gorcumse Bureau Slachtofferhulp. Tijdens de schorsingen zal zij de nabestaanden meenemen naar een apart zaaltje, waar zij hun emoties de vrije loop kunnen laten. Maar dat het proces ook in de trouwzaal van het Gorcumse gemeentehuis voor heftige reacties kan leiden, is voorzien. Vijf vrijwilligers van slachtofferhulp zullen diegenen bijstaan voor wie het allemaal te veel wordt.

Volgende week donderdag is er in het gemeentehuis opnieuw een bijeenkomst. Dan zal persofficier H. Donker de rechtszaak uitleggen aan het publiek. Het openbaar ministerie is zich er van bewust dat alle ogen tijdens het proces op het OM gericht zullen zijn, vertelt hij.

Hulpverlener Kerkhof verwacht niet dat de uitspraak voor veel commotie zal zorgen. ,,In Gorinchem zijn de mensen niet zo bezig met het bestraffen van de schuldigen. Ze vinden het veel belangrijker dat zoiets nooit meer gebeurt. Gisteren was ik nog op het Camphusianum- gymnasium, de school van Froukje. Zware straffen voor de schuldigen vinden de leerlingen niet zo belangrijk. Daar krijgen we Froukje niet mee terug, zeiden ze.''


Zie ook:
Pleidooi voor onderzoek naar wapens
(18 januari 1998)

Twintigduizend witte rozen in Gorkum
(18 januari 1998)

Froukje
(16 januari 1998)

Gorinchem wacht op invasie voor stille tocht
(16 januari 1998)

Nieuwe arrestaties na schietincident in café Gorinchem
(15 januari 1998)

Duizenden verwacht voor stille tocht in Gorinchem
(15 januari 1998)

Verdachten 'Gorinchem' voorgeleid
(14 januari 1998)

Na Gorinchem
(13 januari 1998)

Korthals wil meer camera's rondom cafés
(13 januari 1998)

Hoge eisen voor dodelijk geweld
(13 januari 1998)

Schieten, sluiten en de coffeeshops in Gorinchem
(13 januari 1998)

Gorkum: wijzig gedoogbeleid
(12 januari 1998)

‘Gekken met een pistool zijn niet uit te bannen'
(12 januari 1998)

‘Dit is gemener dan zinloos geweld'
(12 januari 1998)

Dood in uitgaanscentra
(12 januari 1998)

Aanslag op muziek cafe in Gorinchem
(11 januari 1998)

Lutken wil meer camera's in Rotterdamse binnenstad
(6 januari 1998)

Kuiper: disco moet strenger zijn voor stappers
(4 januari 1998)

NRC Webpagina's
15 APRIL 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Uw toekomst begint met ... Clickwork

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt
in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)