U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

R A D I O   V O O R A F :
Meer dan vroeger

PAUL LUTTIKHUIS
Radio 4, de zender van de publieke omroep voor klassieke muziek, is langzamerhand volwassen geworden. Of het nu ligt aan de concurrentie van bij voorbeeld de eeuwig kwakkelende Concertzender, aan de angst voor Classic ƒm, of gewoon aan de geleidelijk steeds beter functionerende samenwerking op de radio tussen de verschillende omroepen, doet er niet toe.

Zeker is dat de luisteraar meer muziek hoort dan in het verleden, toen Hilversum IV - zoals de zender destijds heette - regelmatig het verwijt kreeg dat er te veel werd gepraat en dat het meer een cultuurzender was dan een zender voor 'klassieke' muziek.

Jammer blijft dat sommige omroepen nog steeds hun ideologische ei kwijt moeten. Radio 4 blijft daardoor bij voorbeeld opgescheept met de Crème du baroque van de EO - niet dat er iets tegen barokmuziek is, maar wat is er toch zo christelijk aan een triosonate van een achttiende-eeuwer? Zou het zijn dat die muziek de indruk maakt dat we in een 'nog onbezoedelde' wereld leven. Ook het gezwets van Caroline (heel erg AVRO, dat wel) lijkt voorlopig op zondagochtend onvermijdelijk, evenals Oren wassen van de nog altijd dwangmatig alternatievige VPRO.

Daar staat tegenover dat de liefhebber van klassieke muziek inmiddels aardig kan weten wanneer hij op Radio 4 moet afstemmen. Bij voorbeeld voor het Ochtendconcert om half elf of voor het Middagconcert om twee uur. Aansluitend op dat laatste, en daardoor met een wisselende aanvangstijd en een duur die afhangt van de lengte van het middagconcert, is het programma Thema. Daarin komt wekelijks één onderwerp aan de orde, zoals recent het Combattimento Consort, Nadia Boulanger en het Nederlandse Lied.

Vanaf morgen is de beurt aan muziek uit Mexico. De grillige, energieke en vaak tegendraadse composities van Sivestre Revueltas (1899-1940) vormen de rode draad. Of hij daarmee ,,volledig ten onrechte, niet in één adem genoemd wordt bij de grote componisten van deze eeuw'' zoals samensteller Marc Wielaert aan het eind van de serie concludeert, is de vraag. Maar zeker is wel dat de componist een klein, fascinerend oeuvre naliet dat veel te lang ongehoord bleef.

Thema, Radio 4, dagelijks na het middagconcert.

NRC Webpagina's
15 APRIL 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)