U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
QPF klik hier en profiteer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Shell

British Gas

Comgas



Groep met Shell neemt Comgas over

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 15 APRIL. Shell en British Gas hebben via een gezamenlijk consortium vrijwel alle aandelen in handen gekregen van Comgas, de grootste gasdistributeur van Brazilië.

Beide bedrijven hebben de Braziliaanse deelstaat Sa~o Paulo bijna 2 miljard gulden (circa 950 miljoen dollar) betaald voor een pakket van 67 procent van de aandelen. Shell bezat al 20 procent van de aandelen in Comgas.

De prijs die Shell en British Gas voor het aandelenpakket betalen ligt ruim twee maal boven het bedrag dat de deelstaat als minimum had gesteld. De aankoop lijkt daarmee een bewijs van het terugkerend vertrouwen van investeerders in de Zuid-Amerikaanse regio, die vorig jaar ernstig werd getroffen door politieke en economische crises. Eerder deze week werd bekend dat het Spaanse nutsbedrijf Endesa bereid is ruim 3 miljard gulden te betalen voor bijna 30 procent van de aandelen in een gelijknamige Chileense stroomproducent. De aankoop van het aandelenpakket in Comgas is voor 95 procent door British Gas gefinancierd. Shell heeft de aankoop van 5 procent voor haar rekening genomen. Dat komt neer op een investering van circa 95 miljoen gulden. In het consortium dat Comgas nu controleert is 75 procent van de aandelen in handen van British Gas en 25 procent eigendom van Shell. De laatste toonde zich gisteren uiterst tevreden over de geslaagde aankoop van het aandelenpakket in Comgas. ,,Dit is een belangrijke stap in de ambitieuze plannen van Shell om een belangrijke geïntegreerde speler te worden in Brazilië en Zuid-Amerika'', aldus Shell.

Comgas wordt nu gecontroleerd door een consortium dat 87 procent van de aandelen in het energiebedrijf onder zich heeft. De resterende 13 procent van de aandelen blijft in handen van het personeel van Comgas.

Comgas is de grootste gasdistributeur van Brazilië. Via de dit jaar gereed komende Bolivia-Brazilië-pijpleiding (kosten vier miljard gulden) gaat het bedrijf Sa~o Paulo voorzien van Boliviaans gas. Shell participeert ook in deze pijpleiding. Eerder dit jaar werd bekend dat de gebruikte capaciteit nog ver onder de verwachting blijft. Eén van de oorzaken hiervan is dat Comgas, dat een flink deel van het gas afneemt, traag is met het bouwen van het netwerk dat het gas verder naar de klanten moet brengen. Ook de economische problemen in de regio en onduidelijkheid over de prijsstelling van het Boliviaanse gas zorgen voor een mindere vraag. Volgens Shell zal Comgas op termijn sterk profiteren van de nieuwe pijplijn: het bedrijf gaat ervan uit dat de omzet van Comgas hierdoor binnen tien jaar zal kunnen vervijfvoudigen.

NRC Webpagina's
15 APRIL 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Uw toekomst begint met ... Clickwork

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt
in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)