U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
Pensioendesk - Doe de Pensioencheck
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Kosovo

NAVO



Internet-piraten belagen computers NAVO met e-mails


BRUSSEL, 1 APRIL. Elektronische 'piraten' hebben vanuit Belgrado een Internetguerrilla ontketend tegen de NAVO, aldus de woordvoerder van de NAVO, Jamie Shea.

Eerder deze week drongen piraten de Internetserver van de NAVO binnen. De hackers voerden een bombardement van e-mails uit waardoor de server overvoerd raakte en vastliep. Vanuit Belgrado worden elke dag 2.000 elektronische brieven verstuurd met een virus. De schade valt mee: de virussen zijn tot nu toe succesvol opgespoord en vernietigd voordat ze hun schadelijke werk konden uitvoeren, aldus Chris Scheurweghs, die verantwoordelijk is voor de elektronische post van de NAVO.

Scheurweghs heeft sterk de indruk dat het een uitgekiende strategie betreft bedoeld om zo veel mogelijk bronnen van informatie te blokkeren, niet in de laatste plaats om te voorkomen dat de Joegoslavische bevolking verneemt van de oorlog uit andere bronnen dan die van het regime van Slobodan Milosevic.

Eerder deze week ging het gerucht dat ook de Internetserver van het Witte Huis van buitenaf was platgelegd. De woordvoerder van president Clinton, Joe Lockhart, bevestigt dat de pagina van het Witte Huis afgelopen weekeinde zeer druk bezocht is en hierdoor tijdelijk lam heeft gelegen. De Amerikaanse geheime dienst onderzoekt of het om een criminele actie gaat.

Naast de geconstateerde piraterij wordt het Internet ook veel gebruikt voor propagandadoeleinden. Zo heeft de Joegoslavische Federatie van Milosevic een eigen Internetpagina. De Internetpagina van Kosovo Press publiceert dagelijks vele communiqués van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK. Tenslotte zijn er diverse babbelboxen waar Kosovo-Albanezen in het buitenland meer te weten proberen te komen over het lot van hun familieleden in Kosovo. (Reuters, AFP)

NRC Webpagina's
1 APRIL 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Primafoon - Volop voorjaarsvoordeel

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt
in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)