U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Europees geld naar kas PvdA
ROTTERDAM, 30 MAART. De PvdA-delegatie in het Europees Parlement heeft de afgelopen jaren illegaal ongeveer een miljoen gulden uit de begroting van het Europees Parlement aangewend voor PvdA-verkiezingscampagnes. Dit staat in het boek Europese idealisten, geschreven door de journalist Joep Dohmen, dat morgen verschijnt. Het doorsluizen van Europese gelden naar partijkassen blijkt algemeen gebruik onder partijen die in het Europarlement zijn vertegenwoordigd, ondanks een verbod van het Europese Hof van Justitie uit 1986 en ondanks regels van het parlement. Het gaat onder meer om 'informatiegeld', bedoeld voor algemene voorlichting over de werkwijze van het parlement, de fracties of de leden. In zijn boek reconstrueert Dohmen de Europese geldstromen bij de PvdA en hij vermeldt ook een voorval bij D66. Of andere Nederlandse Eurodelegaties eveneens tegen de regels zondigen, is onduidelijk. Diverse partijen bleken niet bereid en/of in staat om inzage te geven in de samenstelling van hun verkiezingskassen.

IMF-topman zegt Rusland nieuwe lening toe
MOSKOU, 30 MAART. IMF-topman Camdessus heeft tijdens een bezoek aan Rusland in principe een nieuwe lening toegezegd van mogelijk 4,8 miljard dollar, ondanks eerdere zware kritiek op het economisch beleid. Een IMF-woordvoerder in Washington onderstreepte dat er nog geen definitief akkoord is.

Hof spreekt Etienne U. vrij
AMSTERDAM, 30 MAART. Het gerechtshof in Amsterdam heeft gisteren in hoger beroep de vermeende hasjhandelaar Etienne U. vrijgesproken van het grootste deel van de aanklacht tegen hem. Wel veroordeelde het hof U. tot 18 maanden cel wegens belastingontduiking.

Weer vertraging bouw tramtunnel
DEN HAAG, 30 MAART. De voortgang van de bouw van de tramtunnel in Den Haag heeft weer vertraging opgelopen. De gemeente gaat er nu van uit dat pas na de paasdagen een nieuwe bouwvariant gepresenteerd kan worden voor de tunnel die ruim een jaar geleden lek sloeg.

Olivetti verhoogt bod op concurrent
ROME, 30 MAART. Olivetti heeft zijn bod op de vijf keer grotere concurrent Telecom Italia met vijftien procent verhoogd, naar 11,5 euro per aandeel. Daarmee komt het bod, de grootste overnamepoging ooit in Europa, uit op 133 miljard gulden.

Kamer: opvang voor Kosovaren
DEN HAAG, 30 MAART. Nederland moet tijdelijk onderdak bieden aan vluchtelingen uit Kosovo. Dat vinden de fracties van de vier grote partijen in de Tweede Kamer. Ze tekenen daarbij wel aan dat de vluchtelingen ,,evenredig over Europa'' moeten worden verdeeld.

Computervirus teistert Internet
ROTTERDAM, 30 MAART. De FBI waarschuwt tegen een nieuw computervirus dat voor grote problemen op Internet zorgt. Verscheidene grote bedrijven als Microsoft en Intel moesten hun elektronische communicatie stopzetten omdat hun computersystemen dreigden te bezwijken onder de last van honderdduizenden besmette berichten.
Zo beschermt u zich tegen Melissa

Khatami blijft weg om wijn
ROTTERDAM, 30 MAART. Het bezoek van de Iraanse president, Mohammad Khatami, aan Frankrijk, dat half april zou plaatshebben, gaat voorlopig niet door. Reden: de Fransen staan erop dat wijn wordt geschonken tijdens het officiële diner in het Elysée.

Werkloosheid Japan naar record
TOKIO, 30 MAART. De werkloosheid in Japan is in februari tot boven de drie miljoen personen gestegen, het hoogste niveau in 46 jaar. Dat maakte directeur Taichi Sakaiya van het Japans Centraal Planbureau EPA vanmorgen bekend.

NRC Webpagina's
30 MAART 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)