U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A
NEXT! - Managementblad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Informeer artsen via hun eigen computer'
De Tweede Kamer wil dat huisartsen en medisch specialisten op korte termijn allemaal via de computer bereikbaar zijn. Het geld dat daarvoor nodig is moet minister Borst (Volksgezondheid) halen uit de pot die overbleef bij het opheffen, in 1988, van het vrijwillige ziekenfonds.

'Internet versterking voor bestaande media'
De top van de Amerikaanse mediawereld sprak gisteren in New York over Internet, kabel en netwerken. Alleen publiekstrekker Bill Gates had weinig te melden. Hij maakt tegenwoordig meer tijd vrij voor zijn dochter.

Politie zoekt pers in hotel op
Naar schatting dertig journalisten worden opgepakt en moeten mee naar het politiebureau voor 'verhoor'. Ook op andere plaatsen in het hotel krijgen journalisten plotseling met de politie te maken. Cameralieden worden door de agenten in burger met een machinegeweer in de rug gedwongen hun zendapparatuur af te geven. Op de gangen van het chique Hyatt heerst volstrekte willekeur.

Nederlandse journalist in Belgrado opgepakt
In Belgrado zijn vanochtend twee buitenlandse journalisten opgepakt en met onbekende bestemming weggevoerd, onder wie de Nederlandse radio- en GPD-correspondent Harald Doornbos.

Videotheken boos om concurrentie van bibliotheken
Videotheken trekken ten strijde tegen bibliotheken. Die betichten zij van oneerlijke concurrentie bij de verhuur van videobanden omdat zij gebruik maken van overheidsubsidies en geen extra auteursrechten betalen.

Met denkkracht communiceren
Stephen Hawking, auteur van 'A brief History of Time' 'spreekt' door zijn teksten in te tikken in een computer die daarna zijn woorden uitspreekt. Hawking is door de ziekte amyotrofysche laterale sclerose niet meer goed in staat om te spreken, maar typt wel. Sommige ALS-patiënten zijn helemaal verlamd. Hun denken, horen en zien is ongestoord, maar ze kunnen de buitenwereld niet meer bereiken.

Een heel goede ervaring
Zo nu en dan verschijnt de Commissaris der Koningin in Drenthe, R. ter Beek, voor de televisie. Bijvoorbeeld wanneer het erg geregend heeft, de weilanden blank staan en de nood aan de man is.

Fors verlies IBM bij pc-verkoop
Het Amerikaanse computerconcern IBM heeft vorig jaar een verlies vóór belasting van 992 miljoen dollar (1,9 miljard gulden) geleden op de verkoop van pc's. In 1997 verloor de pc-divisie 161 miljoen dollar en in 1996 39 miljoen. Dat heeft de grootste computerproducent ter wereld gisteren bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat IBM de pc-cijfers naar buiten brengt, in navolging van nieuwe boekhoudkundige voorschriften die bedrijven in de VS ertoe verplichten meer financiële details mee te delen aan beleggers. Het negatieve cijfers waren aanleiding voor deskundigen om ervoor te pleiten dat IBM uit de pc-activiteiten stapt en zich vooral toelegt op programmatuur en diensten. Gisteren werd ook bekend dat IBM en EMC, leverancier van producten voor voorraadbeheer, een vijfjarige strategische alliantie gesloten er waarde van 3 miljard dollar, waarbij IBM disc drives zal leveren aan ECM. (AP)

RTVE verkoopt belang Via Digital
De Spaanse staatsomroep RTVE heeft zijn belang in de digitale zender Via Digital verkocht aan de Spaanse telecomgroep Telefónica. Dat heeft RTVE bestuursvoorzitter Pio Cabanillas gisteren bekendgemaakt. De transactie heeft RTVE 13,35 miljard peseta (80,2 miljoen euro) opgeleverd. Bij de aankoop in 1997 had het bedrijf 9,35 miljard peseta voor het 17- procentsbelang betaald. De verkoop geeft RTVE ,,meer vrijheid" omdat het nu niet meer gebonden is aan exclusieve contracten met Via Digital, aldus Cabanillas. Telefónica had al een belang van 36,9 procent in de op één na grootste digitale zender van Spanje. Spanje's andere digitale zender, Canal Satelite Digital, is eigendom van Sogecable, de exploitant van Canal+. (AFP)

CAO-akkoord journalisten vaktijdschriften
De journalisten bij vaktijdschriften hebben een nieuwe CAO. Het tweejarig akkoord voorziet onder meer in structurele salarisstijging van 6,35 procent. Per 1 juli gaan de lonen met 2,75 procent omhoog, daarna volgt in drie stappen de rest van de aanwas. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Journalisten NVJ meegedeeld. Het onderhandelingsresultaat bevat ook afspraken over een uitgebreide regeling voor kinderopvang. De CAO geldt tevens voor journalisten die werken voor van vaktijdschriften afgeleide en/of daarmee samenhangende elektronische producten. (ANP)

TV-gids na een dag van Internet
Door een onzer redacteuren
Het mediabedrijf Ilse, dat aflopen dinsdag een digitale TV-gids startte, heeft de website woensdag al weer van het web gehaald. Als reden voor het stopzetten geeft Ilse op dat ,,de leverancier onder druk van Nederlandse partijen heeft besloten geen gegevens meer te verschaffen over Nederlandse programma's". De TV-gids werkte als een zoekmachine waarmee bezoekers van de website tv-programma's kunnen selecteren op basis van tijd, genre en kanaal.

Ameritech neemt belang in Bell Canada
De Amerikaanse telecomreus Ameritech neemt een belang van 20 procent in Bell Canada. Met de aankoop is een bedrag van 3,4 miljard (6,8 miljard gulden) gemoeid. De Canadese telefoonmaatschappij is een volledige dochter van BCE, dat het resterende 80-procentsbelang behoudt. Het akkoord, dat door de raden van comissarissen van beide bedrijven moeten worden goedgekeurd, wordt naar verwachting eind mei afgerond. Ameritech bedient met 70.500 werknemers miljoenen klanten in 40 landen. BCE, Canada's grootste telecomconcern, heeft 58.000 mensen in dienst. (AP)


Gisteren is het proces geopend tegen de twee jongens die worden verdacht van de moord op Matthew Shepard. Shepard, homoseksueel, werd vorig jaar de schedel ingeslagen, in de brand gestoken en geketend aan een hek achtergelaten. Op Internet ontstonden na het voorval vele herdenkingssites waar werd gespeculeerd of het ging om een hate- crime. Ook het proces, dat op de voet gevolgd kan worden, is aanleiding voor webactiviteiten.
(www.mattshepard.org)

NRC Webpagina's
25 MAART 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)