U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
Robeco advies
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Hezbollah
(officiële website)

World Lebanese Organization

Israelische Defensie


Netanyahu zweert wraak na aanslag

Door onze correspondent SALOMON BOUMAN
TEL AVIV, 1 MAART. De Israelische premier, Benjamin Netanyahu, heeft de Libanese beweging Hezbollah gisteravond wraak aangezegd voor de dood van een brigadegeneraal, twee soldaten in de 'veiligheidszone' in Zuid- Libanon.

De gepantserde Mercedes waarin de omgekomen militairen zaten, en een ook omgekomen verslaggever van radio Israel, werd gistermiddag getroffen door een langs de weg geplaatste explosieve lading. Hezbollah nam onmiddellijk de verantwoordelijkheid voor deze aanslag op zich. Het tv-station van het door Syrië gesteunde Hezbollah zond kort na de aanslag twintig minuten lang archiefopnamen uit van brigadegeneraal Erez Gerstein, de hoogste officier die sedert 1982 in Libanon is gedood. Volgens Israelische commentatoren is dat een aanwijzing dat Hezbollah het op hem had gemunt. Deze nieuwe Israelische tegenslag in Zuid-Libanon kwam extra hard aan omdat vorige week drie officieren van een elite-eenheid en een soldaat in een hinderlaag van Hezbollah liepen en werden gedood. De Israelische luchtmacht viel gisteravond op verschillende plaatsen doelen van Hezbollah in Libanon aan. Volgens de chef-staf, generaal Shaul Mofaz, werd het hoofdkwartier van Hezbollah in de stad Ba'albek, in de Beka'a-vallei, met raketten bestookt. Op een persconferentie in Jeruzalem zei hij dat Israel Hezbollah ,,te land, ter zee en vanuit de lucht zal blijven aanvallen''. Premier Netanyahu waarschuwde Libanon en Hezbollah dat de Israelische aanvallen in kracht zullen toenemen. ,,Wij hebben pijnlijke slagen moeten incasseren'', zei hij. ,,Israel zal echter geen lijdend voorwerp (van Hezbollah) zijn.'' Hij zei ook dat Israel geen kans voorbij zal laten gaan om een politieke oplossing te vinden die terugtrekking het Israelische leger uit Zuid-Libanon mogelijk maakt zonder de veiligheid van Noord-Israel in gevaar te brengen. Hij herinnerde eraan dat zijn regering resolutie 425 van de Veiligheidsraad van de VN over die terugtrekking heeft aanvaard.

De 200.000 inwoners van Noord-Israel bevinden zich sedert gisteravond in schuilkelders en veiligheidskamers. Israelische militaire kringen lieten omstreeks het middaguur via radio Israel weten dat Israel de aanvallen niet zal opvoeren als Hezbollah zich onthoudt van verdere raketaanvallen op doelen in Noord-Israel. Minister van Defensie Moshe Arens zei gisteravond dat Hezbollah de overeenkomst van 1996 om burgers buiten de strijd te houden, heeft geschonden door zaterdag twee katjoesja-raketten op Noord-Israel af te vuren. Hezbollah heeft ontkend dat te hebben gedaan. Voor het ministerie van Defensie werd gistermiddag al gedemonstreerd voor eenzijdige terugtrekking van het Israelische leger uit Libanon.

NRC Webpagina's
1 MAART 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Uw toekomst begint met... Clickwork

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)