U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
Robeco advies
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
FedStats

Federal Reserve Board



Economie VS groeit sterk in vierde kwartaal

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 27 FEBR. De economie in de Verenigde Staten is in het vierde kwartaal met 6,1 procent op jaarbasis gegroeid. Dat heeft het ministerie van Handel gisteren bekendgemaakt. Het cijfer is een half procentpunt hoger dan verwacht. Het is de hoogste kwartaalgroei in twee jaar.

De vrees van beleggers dat de sterke groei van het bruto binnenlands product (de som van Amerikaanse goederen en diensten) de kans op inflatie vergroot bleek niet terecht. Het jongste inflatiecijfer in de VS, 0,7 procent op jaarbasis, is in 40 jaar niet zo laag geweest. Dat was een verademing voor de obligatiemarkt, die al rekende op een renteverhoging om de inflatiekans te beperken. Sombere voorspellingen over rente en inflatie leefden deze week ook op nadat voorzitter Greenspan van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, zich slechts in vage termen uitsprak over de visie van de 'Fed'. Uit opluchting over geringe inflatierisico's werd het recente koersverlies van de 30-jarige staatsobligatie gisteren gedeeltelijk goedgemaakt; de koers herstelde zich met een vol punt.

,,De Fed is volgens mij in de war'', aldus econoom Robert Brusca van effectenbank Nikko Securities. ,,Ze probeert een goed beeld te krijgen van hoe de economie ervoor staat en tegelijk een rechtvaardiging te vinden om de rente niet te verhogen.'' Volgens Brusca wordt dat moeilijk gemaakt door het groeicijfer over het vierde kwartaal. ,,Dat cijfer is een farce'', zegt hij. ,,De groei wordt bijgesteld naar boven maar het handelstekort naar beneden. Daar wringt iets.''

Veel economen verwachten dat de Fed de rente niet zal hoeven te verhogen. De dalende obligatiekoersen en het stijgende rendement werken dan als een natuurlijke correctie, omdat bijvoorbeeld de hypotheekrente stijgt. Dat vertraagt bestedingen. Ook de stijging van de dollar ten opzichte van yen en euro voorkomt oververhitting; ze maakt Amerikaanse goederen immers duurder en remt de export af. In de loop van het jaar wordt voor de VS een groeivertraging verwacht.

NRC Webpagina's
27 FEBRUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)