U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

CNN terug, en liefst goedkoop
Sinds het verdwijnen van CNN van de Amsterdamse kabel woedt er een kabeloorlog in de hoofdstad. Gisteren mocht de bevolking meepraten.

VS verbieden contract China over satellieten
De VS weigeren een licentie af te geven voor een overeenkomst tussen het Amerikaanse satellietbedrijf Hughes Electronics en een Chinees telecommunicatieconsortium over de lancering van Amerikaanse satellieten.

Lang dromen over gouden bergen betaal-tv
De mediaconcerns Canal+ en BSkyB praten over een fusie. Maar het dromen over de gouden bergen en het onderhandelen over de verdeling kan lang duren. De laatste echte transactie dateert al weer uit 1996.

Gebruikers van Windows eisen geld
Sinds enkele dagen houden gebruikers van personal computers betogingen bij vestigingen van Microsoft. De betogers eisen geld terug, omdat ze ongevraagd Microsofts besturingsprogramma Windows bijgeleverd kregen.

'Internetroute' is gewoon een rijtje computerkunst
Sinds een aantal jaren heeft Nederland er nieuw straatmeubilair bij: Internetzuilen. Er staan er nu paar honderd in steden als Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Enschede.

Koerdische moederkloek
Als je vanuit Brussel naar het rustieke Denderleeuw rijdt, denk je geen enkel moment dat dit Belgische gehucht het hart en hoofd huisvest van miljoenen Koerden over de hele wereld. In dit dorpje liggen sinds 1995 de studio's van de Koerdische Satellietzender Med-tv.

Politici Singapore veroordeeld wegens toespraak
SINGAPORE, 24 FEBR. Twee Singaporese politici van de oppositie zijn vandaag door de rechter veroordeeld tot twaalf dagen gevangenis en boetes van 3.000 gulden, omdat ze zonder toestemming van de autoriteiten in het openbaar een toespraak hebben afgestoken. Chee Soon Juan en Wong Hong Toy van de Singapore Democratische Partij hadden geen vergunning aangevraagd voor een toespraak op 5 januari in een openbaar park van Singapore. De rechter vond het verweer van de twee, dat de wet op dit punt ongrondwettelijk is, irrelevant. ,,Ze hebben bewust de wet genegeerd", aldus rechter Mavis Chionh. ,,De strafmaat moet hiervan een weerspiegeling zijn." De Singaporese grondwet garandeert de vrijheid van meningsuiting, maar de heersende regeringspartij heeft hieraan strikte beperkingen opgelegd, omdat politieke dicussies de ,,emoties" wel eens hoog zouden kunnen doen oplaaien in de multi-etnische stadstaat. Chee Soon Juan werd begin februari ook al veroordeeld tot zeven dagen cel, omdat hij in december eveneens een rede had gehouden zonder toestemming. (AP)

Racisme op Internet neemt toe
ATLANTA, 24 FEBR. Het aantal Amerikaanse racistische groeperingen op het Internet is in één jaar tijd met 60 procent toegenomen, aldus een rapport van het Southern Poverty Law Centre (SPLC), een Amerikaanse organisatie voor de rechten van de mens in Alabama. Volgens het rapport hebben meer dan de helft van de ongeveer 500 'haatgroepen' die in de VS actief zijn een Internet- pagina. In 1997 werden er 163 sites geteld, een jaar later waren dat er 254. ,,Het is goedkoop en je hoeft er niet geletterd voor te zijn", zegt SPLC-woordvoerder Mark Potok. ,,Je kunt gemakkelijk tekst van andere pagina's stelen." Volgens Potok richten de Ku Klux Klan en andere racistische groeperingen zich steeds vaker op middelbare scholieren bij de verspreiding van hun boodschap. ,,De beweging is minder geïnteresseerd in de rekrutering van straattuig dat graag in kroegen vecht." Volgens SPLC is het aantal haatgroepen in de VS toegenomen dankzij de mogelijkheden die het Internet biedt voor propaganda op grote schaal. (Reuters, AFP)

Seksleven Republikeinen
LOS ANGELES, 24 FEBR. Larry Flynt, de eigenaar van het pornoblad Hustler, komt over twee weken met een rapport over het seksleven van een twaalftal Republikeinse politici. Dat heeft hij verklaard tegenover het Internet-tijdschrift Salon. De pijlen van Flynt zijn vooral gericht tegen Republikeinen die de Amerikaanse president Clinton fel hebben gekritiseerd tijdens de Lewinsky-affaire, terwijl ze zichzelf in het verleden ook in allerlei seksuele avontuurtjes hebben gestort. Het 'Flynt-rapport' is het resultaat van een paginagrote advertentie die september vorig jaar in Amerikaanse kranten verscheen en waarin Flynt eenieder uitnodigde om voor een miljoen dollar uit de school te klappen over het seksleven van hooggeplaatste politici. De actie van Flynt leidde in december al tot de val van de Republikeinse senator Bob Livingston. (AFP)

KPN: 700 mln in netwerk
KPN Telecom gaat 700 miljoen gulden investeren in het telefoonnetwerk om het tekort aan telefoonlijnen op te heffen. Hiermee komen de totale investeringen van de voormalige PTT op 3 miljard gulden, alleen al voor het vaste-telefoonnet, dus exclusief het GSM-net. De afgelopen tijd klaagden concurrenten over de 'files' op de KPN-lijnen.

Beyond.com neemt BuyDirect over
Het Internetbedrijf Beyond.com neemt branchegenoot BuyDirect over. Ze zijn beide actief in de verkoop van de software via het Internet. Beyond.com betaalt de overneming met aandelen, wat BuyDirect waardeert op 133,7 miljoen dollar (267,4 miljoen gulden). Het is de eerste grote acquisitie van Beyond.com sinds vorig jaar, toen de het bedrijf in New York een beursnotering kreeg. (ANP)

'Meer telefoonantennes langs de weg'
De mobiele telefoonbedrijven willen antennes plaatsen op de zogenoemde wegportalen, de verkeersborden die boven de weg hangen. Dit moet de drukte op het mobiele netwerk tijdens filevorming op de wegen tegengaan. Door het extreme winterweer ontstonden begin deze maand niet alleen lange files op de snelwegen, maar ook op het mobiele net. De filegangers grepen in groten getale naar de telefoon om te melden dat zij verlaat waren. Volgens KPN was de drukte te vergelijken met die tijdens de jaarwisseling. Door meer antennes langs de wegen te plaatsen kunnen de basisstations in de omgeving worden ontlast. De nog prille plannen van KPN Telecom, Libertel, Telfort, Dutchtone en Ben gaan eind maart naar Rijkswaterstaat, dat de wegportalen beheert. (ANP)


Met het oog op de Provinciale Staten-verkiezingen van volgende week kunt op deze site alvast interactief uw stemadvies laten bepalen. Na het reageren op 38 stellingen ('de inkomensverschillen in Nederland zijn te groot', 'abortus moet worden verboden') wordt binnen vijftien minuten een advies geleverd. Zo beloven de makers en studenten van de technische cognitiewetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen.
(www.interactivity.nl/stemadvies)

NRC Webpagina's
24 FEBRUARI 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)