U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
Foster Parents Plan - Voor 1,50 per dag
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
NAVO

Kosovo.com

Federale Republiek Joegoslavië

Tijdbalk (BBC)


Maximale druk op regering Belgrado


RAMBOUILLET/ WASHINGTON, 19 FEBR. Nu de tijdslimiet voor de afronding van de vredesonderhandelingen over Kosovo, morgenmiddag om twaalf uur, nadert, wordt de druk op Belgrado om in te stemmen met de voorstellen van de Contactgroep maximaal opgevoerd.

De Amerikaanse onderhandelaar Christopher Hill vertrok vanmorgen opnieuw naar Belgrado, terwijl de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, vanmiddag weer naar het Franse Rambouillet reist om daar haar invloed aan te wenden. Albright heeft de Joegoslavische president Milosevic gewaarschuwd dat hij alles te verliezen heeft. Als er morgen om twaalf uur geen vredesakkoord is over Kosovo, kan de NAVO binnen 48 uur overgaan tot luchtaanvallen op Servische doelen.

De NAVO-lidstaten hebben secretaris-generaal Solana drie weken geleden de bevoegdheid gegeven na consultatie van de lidstaten tot luchtaanvallen over te gaan. Als Solana het bevel tot luchtacties geeft, zal het nog 48 uur duren voordat de eerste bommen vallen.

De Joegoslavische president Milosevic weigert tot op heden in te stemmen met de stationering van buitenlandse troepen in Kosovo die moeten toezien op naleving van een vredesakkoord tussen de Serviërs en de Albanezen. De NAVO heeft plannen uitgewerkt voor een internationale troepenmacht van zo'n dertigduizend man. Als er een akkoord komt, zal in eerste instantie een troepenmacht van ongeveer zevenduizend man gestuurd worden.

Westerse diplomaten staan op het punt te vertrekken uit Joegoslavië, in verband met de dreigende luchtaanvallen. Op de ambassades blijven alleen minimum-bezettingen aanwezig. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft laten weten dat de sterkte van de ambassade in Belgrado teruggebracht wordt tot een staf van zes diplomaten. In de hoofdstad van Kosovo, Pristina, zijn gisteren evacuatieoefeningen gehouden voor de leden van de waarnemersmissie van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, die in Kosovo is gestationeerd.

De Russische president Jeltsin heeft zich gisteren nog eens uitgesproken tegen luchtaanvallen op Joegoslavië. Ook voor NAVO-lidstaat Frankrijk is een militair ingrijpen nog geen uitgemaakte zaak. De Franse minister van Defensie, Alain Richard, zegt vandaag in Le Figaro dat militair ingrijpen niet automatisch volgt als er morgen om twaalf uur geen vredesakkoord is. ,,Dan moet de situatie eerst geëvalueerd worden.'' De Servische president Milutinovic heeft de Contactgroep voor voormalig Joegoslavië meegedeeld dat de dreigementen met luchtaanvallen een oplossing in de weg staan.

,,Dreigementen, druk of ultimata kunnen de deelnemers aan de besprekingen alleen maar verwijderen van de essentie van het probleem en een hoogst nodige politieke overeenkomst over de problemen in Kosovo'', zo schreef de Servische president in een brief aan de Contactgroep. Milutinovic is op het ogenblik in Frankrijk, voor een laatste poging een militaire oplossing in Kosovo af te wenden. De formulering van de brief doet vermoeden dat de missie van de Servische president erop is gericht om duidelijk te maken dat Joegoslavië wel akkoord is met het politieke deel van de overeenkomst, maar de annex over veiligheid niet kan accepteren.

In het gebied staan zo'n 260, grotendeels Amerikaanse NAVO-vliegtuigen, klaar voor actie. De Verenigde Staten hebben gisteren nog eens 51 vliegtuigen naar Europa gestuurd, waaronder twaalf Stealth- bommenwerpers. Als de NAVO overgaat tot luchtaanvallen, zal eerst de Servische luchtafweer worden bestookt met vanaf zee afgevuurde Tomahawks, zo liet het Pentagon gisteren weten. (Reuters, AP, AFP)


Zie ook:
Overleg Kosovo krijgt week extra (15 februari 1999)

'Rambouillet': het onverzoenlijke verzoenen (5 februari 1999)

NRC Webpagina's
19 FEBRUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

Nu aandelen UPC

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)