U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Tour de France '98
Met artikelen over het TVM-schandaal
TVM mijdt voorlopig Franse koersen

Door onze redacteur WARD OP DEN BROUW
OUDENHOORN, 29 JAN. De veroordeling deze week wegens drugshandel in Turkije van 'de twee Hennies' bracht bij Cees Priem weer herinneringen naar boven aan zijn gedwongen verblijf in Frankrijk. Vooral de ,,onmacht'' van de twee Nederlanders, die naar eigen zeggen niet wisten dat ze als drugskoeriers waren misbruikt, kon hij zich goed voorstellen. Priem werd bijna vijf maanden vastgehouden door de Franse justitie als gevolg van de dopingaffaire in de Tour de France. Gisteren, nog geen twee maanden na zijn terugkeer in Nederland, stond hij weer in de schijnwerpers bij de presentatie van zijn ploeg in een aangeklede aardappelschuur van sponsor Farm Frites in Oudenhoorn. ,,Het zit in je body, je gaat gelijk weer aan de slag'', zei de man die bij het publiek als ,,de Zeeuwse volksheld'' werd geïntroduceerd.

Hoewel het voorlopig nog niet zo ver is, ziet Priem er tegenop terug te gaan naar Frankrijk. ,,Ik heb angst om de Franse grens over te gaan, maar ik wil daar niet aan toegeven'', zei de man die als ploegleider plaatsmaakte voor Steven Rooks, de oud-renner die zich met de Belg Hendrik Redant ontfermt over de dagelijkse gang van zaken. Priem is nu manager van Nederlands tweede wielerploeg, naar het voorbeeld van Jan Raas bij de ploeg van Rabobank.

In tegenstelling tot andere wielerploegen mijdt TVM-Farm Frites Frankrijk voorlopig, omdat nog niet duidelijk is hoe politie en justitie zich daar in het nieuwe seizoen tegenover wielrenners zullen opstellen. Het advies van UCI-voorzitter Hein Verbruggen aan alle ploegen gewoon naar Frankrijk te gaan en open te staan voor controles, is aan TVM niet besteed. In de openingskoers, de Ster van Bessèges begin februari in Frankrijk, verschijnen dus geen TVM'ers aan de start. Met etappezeges boekten Servais Knaven en Steven de Jongh daar vorig jaar de eerste successen van het seizoen voor TVM.

Priem is voorzichtiger dan ooit en adviseert anderen dat ook te zijn zodra ze de Franse grens oversteken. Een van de redenen voor prudent handelen is de regel dat renners voortaan alleen maar middelen mogen gebruiken die in Frankrijk verkrijgbaar zijn. Ook moeten ze voorgeschreven zijn door een Franse arts. Priem: ,,Ook met je voeding moet je uitkijken. Het kan zelfs gevaarlijk zijn er met een pak koekjes naar toe te gaan, ook als toerist.'' Of Priem spoken ziet of waarschuwt voor een reëel gevaar, feit is dat TVM zich voorlopig niet vertoont in Frankrijk. De grote wielerploegen hebben onlangs aan justitie in Frankrijk opheldering gevraagd over een aantal maatregelen en er op aangedrongen dat van doping verdachte renners met meer egards zullen worden behandeld dan de TVM'ers tijdens de Tour. Als alles meezit debuteert TVM in Frankrijk op 11 april, in Parijs-Roubaix. ,,Maar zolang die duidelijkheid er niet is, over wat we mogen meenemen en wat justitie gaat doen, gaan we niet naar Frankrijk'', zei Priem.

Ook de actualiteit in Italië heeft TVM genoodzaakt de situatie in dat land scherp in het oog te houden. ,,Daar kan het je misschien ook overkomen'', zei Priem met een verwijzing naar de dopingaffaire in de Tour de France.

Zoals het er nu naar uitziet mogen buitenlandse artsen hun beroep niet meer uitoefenen op Frans grondgebied. Mogelijk komen er uitzonderingen op die regel, maar dat zal volgens Priem gepaard gaan met zoveel rompslomp dat het wellicht verstandiger is de eigen dokter thuis te laten. Ploegarts Andrei Michailov is ondanks zijn rol in de dopingaffaire bij TVM nog steeds in dienst. In maart vorig jaar werden in Frankrijk in een TVM-auto meer dan honderd ampullen van het bloeddopingmiddel EPO gevonden. Volgens TVM waren die niet bestemd voor de renners van de ploeg, maar voor patiënten in een ziekenhuis in Rusland, op initiatief van Michailov. De Rus heeft zijn werkzaamheden nog niet hervat en komt thuis in Brussel nog bij van zijn Franse avonturen. Terwijl Priem en verzorger Jan Moors zich in een hotel beschikbaar moesten houden voor justitie, zat Michailov gevangen in een Franse cel.

De Rus geniet het vertrouwen van renners en ploegleiding en hervat zijn werk, aldus Priem, als hij er klaar voor is. Intussen heeft TVM wel een extra ploegarts aangetrokken, Jan Hoogsteen, verbonden aan het ziekenhuis in Veldhoven en enkele jaren geleden de man die toenmalig TVM-renner Danny Nelissen afkeurde wegens hartritmestoornissen. Hoogsteen gaat niet mee naar wedstrijden. De arts neemt vooral de medische testen van de renners voor zijn rekening, waaronder de gezondheidstesten die dit jaar voor het eerst verplicht worden afgenomen.

Jeroen Blijlevens, net als zijn negentien ploeggenoten gehuld in een nieuw zilvergrijs-zwarte tenue, is opnieuw het onbetwiste boegbeeld van TVM. Nog meer dan door de veertien overwinningen die hij boekte, dwong de Brabander vorig jaar respect af door het leiderschap dat hij tijdens de dopingaffaire in de Tour toonde. ,,In zo'n jaar word je volwassener.'' De 27-jarige sprinter, gebruind door de Spaanse zon en voorzien van een blauw geverfde kuif, begint zelfverzekerd aan het nieuwe seizoen. Uitgerekend in de Tour wil Blijlevens schitteren, net als vorig jaar toen hij er een etappe won. Hij gaat ervan uit dat justitie ruim voor de start van de Tour op 3 juli laat weten hoe zij denkt om te gaan met het wielerpeloton. ,,Want ik wil niet opnieuw zomaar opgepakt worden en dat ze kunnen doen en laten wat ze willen.''

TVM werd na de gebeurtenissen in de Tour uitentreuren bestempeld als een vriendenploeg, ook gisteren in de aardappelschuur in Oudenhoorn. ,,We hebben elkaar op een andere manier leren kennen'', zei Blijlevens. Het effect van die gemeenschappelijke ervaring kan straks in menige koers nog van pas komen. ,,We gaan nu nog meer voor elkaar door het vuur.''

NRC Webpagina's
29 JANUARI 1999



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)