U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Sinfonia

KASPER JANSEN
De Sinfonia, een nog steeds hoogst opmerkelijk muziekstuk van de Italiaanse componist Luciano Berio uit het revolutiejaar 1968, is het onderwerp van twee tv-films, die vanavond in aanwezigheid van de componist in première gaan tijdens het Filmfestival Rotterdam, en de komende dagen op tv worden uitgezonden.

De cineast Frank Scheffer, bekroond voor zijn muziekfilms, maakte een documentaire die zondagmiddag wordt uitgezonden en waarin het vooral gaat om het beroemde derde deel van de Sinfonia, dat precies eenderde beslaat van de 33 minuten die het werk duurt. Maandagavond zendt de NPS een uitvoering uit van de complete vijfdelige Sinfonia, een werk voor acht stemmen en orkest, vormgegeven door de graficus Jaap Drupsteen.

De film van Frank Scheffer heet Reis naar Cythera en Cythera is het Griekse eiland waar Aphrodite, de godin van liefde, volgens de mythe uit het zeeschuim werd geboren. De reis langs allerlei eilanden met Cythera als einddoel is een metafoor voor de enorme veelheid aan elementen, verwijzingen en citaten, waaraan vooral het derde deel van de Sinfonia rijk is. Op de golven van het Scherzo uit de Tweede symfonie van Mahler, waarin Mahler zijn eigen lied Des Antonius von Padua Fischpredigt citeert, klinken hier niet alleen citaten van allerlei componisten maar horen we bij monde van de Swingle Singers ook teksten van Samuel Beckett.

Zo rijk is de Sinfonia dat het met citaten van onder andere Mahler, Schönberg, Berg, Debussy, Berlioz, Hindemith, Ravel, Webern, Boulez, Stockhausen en Strauss, dat het werk ook wel een samenvatting lijkt van het muziekfilmoeuvre van Scheffer. Naast nieuwe interviews met Luciano Berio, Riccardo Chailly en Louis Andriessen monteerde hij tal van beelden uit zijn vorige films en zien we tussen de fraai gefilmde beelden uit de Egeïsche Zee ineens Bernard Haitink en Riccardo Muti (beide in het Amsterdamse Concertgebouw) en Igor Strawinsky, die over de reling naar de golven kijkt. En we zien de net nog niet omgevallen muziekboekenkast van Berio en een scheepsmodel in zijn werkkamer. Hier klopt alles met alles.

Reis naar Cythera. Zondag, Ned.1, 17.09-17.59u. Sinfonia. Maandag, Ned. 3., 23.19-23.54u.

NRC Webpagina's
29 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)