U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
FED
Met de uitspraken van Greenspan


Greenspan tempert Internet-hype


WASHINGTON, 29 JAN. Alan Greenspan, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed), vindt dat de grote vraag naar Internet-aandelen van de laatste tijd mede het gevolg is van een 'hype'. De forse koersstijging van deze aandelen heeft volgens Greenspan zelfs trekjes van een loterij.

De Fed-voorzitter gaf tegenover de begrotingscommissie van de Amerikaanse Senaat toe dat een deel van de koersstijgingen gerechtvaardigd is vanwege de enorme toekomstmogelijkheden van de bedrijfstak. De omvang van de potentiële markt is enorm, erkende Greenspan. ,,Ongetwijfeld zal een aantal van deze kleine ondernemingen, waarvan de koersen door het plafond zijn geschoten, succesvol zijn en zij kunnen hun hogere koersen heel goed waard blijken te zijn. Maar de grote meerderheid zal vrijwel zeker mislukken. Zo werkt de markt nu eenmaal.''

Waar het op neerkomt, aldus Greenspan, is dat een belangrijk deel van de distributie van goederen en diensten in de VS zal verschuiven van conventionele kanalen naar Internetachtige systemen, om het even of het gaat om detailhandelsgoederen, om diensten of andere producten. Maar Greenspan zei dat de markt op een vergelijkbare manier functioneert als bij een loterij ,,waar mensen bereid zijn aanzienlijk meer voor een lot te betalen dan gerechtvaardigd is door de werkelijke waarde van de een-op-een-miljoen-kans om te winnen.''

Greenspans opmerkingen veroorzaakten een nieuwe koershausse op de beurs in Wall Street waar de handelaren alweer een volgende fusie van Internetbedrijven vierden en waar de zeer goede winstcijfers van America Online voor verder enthousiasme zorgden.

De financiële en beleggingswereld was blij dat Greenspan niet, zoals in 1996, een regelrechte waarschuwing tot de aandelenmarkt had gericht. Zijn uitspraak destijds dat er spake was van ,,irrationele uitbundigheid'' zorgde toen voor een forse koersval.

De uitspraken van Greenspan duiden er eens temeer op dat de FED- voorzitter zich wat ongemakkelijk voelt bij de hoge beurskoersen van veel bedrijven. (Reuters)

NRC Webpagina's
29 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Beleggingswedstrijd

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)