U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ford

Volvo
Met nieuws over de overname


Ford neemt Volvo's personenauto's over

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 28 JAN. Het Amerikaanse Ford neemt de divisie personenwagens van Volvo over. De Zweedse autoproducent maakte vanochtend bekend dat Ford 50 miljard kronen (12,3 miljard gulden) betaalt voor de overname.

Het merk Volvo zal niet verdwijnen. De activiteiten blijven vanuit Zweden aangestuurd. Volvo, dat in de personenauto's op de wereldmarkt een te kleine omvang heeft, gaat zich vooral toeleggen op vrachtwagens en bussen. Onlangs maakte Volvo bekend een fusie na te streven met de Zweedse truckfabrikant Scania waarin Volvo onlangs 13 procent verwierf. Volvo wilde van zijn personenwagens af omdat die niet genoeg winst opleveren. Het geld van de verkoop zal Volvo wellicht gebruiken om Scania over te nemen. Volvo wordt dan de op een na grootste producent van vrachtwagens en bussen, na DaimlerChrysler.

Ford kan de overneming makkelijk bekostigen, want het heeft zo'n 24 miljard dollar in kas. De laatste weken deden er al de nodige geruchten de ronde over de overneming van de Volvo-personenwagens. Volkswagen zou ook in de markt zijn geweest, evenals Fiat.

Het Amerikaanse concern is goed voor een jaarlijkse productie van bijna zeven miljoen auto's. Volvo is een stuk kleiner met 400.000 wagens per jaar. Volvo's zijn populair in de Verenigde Staten, de grootste afzetmarkt van de Zweedse producent. Ford kan daarmee het marktaandeel op zijn thuismarkt aardig uitbreiden.

De overneming kan gevolgen hebben voor de assemblagefabriek NedCar in het Limburgse Born. Daar zijn Volvo en het Japanse Mitsubishi de aandeelhouders nu de Nederlandse staat zich als partner terugtrekt. Minister Jorritsma (Economische Zaken) is evenwel niet bang voor negatieve consequenties. Zij heeft vanochtend contact gehad met topman Leif Johansson van Volvo. Die heeft haar verzekerd dat er voor NedCar niets verandert. Johansson heeft haar verteld dat het juist de bedoeling is de verkoop van Volvo's te vergroten via het dealernet van Ford. Jorritsma wijst erop dat NedCar intussen een zeer hoge productiviteit heeft bereikt. Dat schept volgens haar kansen voor de toekomst van het bedrijf. Bovendien beschikt NedCar straks over twee uiterst sterke industriële aandeelhouders, aldus de minister. NedCar produceerde afgelopen jaar in Born 141.000 Volvo's.

Vakbond De Unie vindt echter bij monde van voorzitter J. Teuwen dat ,,er door de overname onzekere tijden aanbreken'' voor NedCar in Born. FNV Bondgenoten vraagt zich ook af hoe Mitsubishi zal reageren. Op korte termijn verwacht de bond geen stappen van de Japanse onderneming, maar ,,onzekerheid is troef'' voor de toekomst van de werknemers van NedCar.

NRC Webpagina's
28 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)