U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Zalig en gezond

Maarten Huygen
Hans van Mierlo haalt herinneringen op aan zijn jonge jaren in het katholieke Canisiuscollege in Nijmegen: ,,Tien over half zeven opstaan en om zeven uur naar de mis tot half acht. Zondag een mis en er werd veel gezongen daar. Ik ken nog veel van de liturgie uit mijn hoofd, Latijnse, gregoriaanse liederen.'' 's Avonds voor het slapen gaan een rozenhoedje.

Van Mierlo: ,,Allemaal heel spannend natuurlijk, want als je masturbeerde, besefte je op dat moment dat je het recht op de eeuwigheid had verloren. Wat het genoegen van de gebeurtenis natuurlijk aanmerkelijk verhoogde, maar daarna kwam de gesel van de twijfel en je dacht als ik nu dood neerval, zal ik eeuwig branden. Dan ging je biechten.'' Daarmee gaf Van Mierlo welsprekend uiting aan een collectieve herinnering. De fantastische documentaireserie van de RKK over de geschiedenis en de huidige neergang van de Nederlandse katholieken wordt jammer genoeg slechts om de week uitgezonden. Ze is rijk aan archiefbeelden. Een benige broeder, bellend tussen kostschool- wc's, processies, fakkeloptochten, catechismusles, bisschoppelijke zegeningen. Allemaal vergeten. Bij het zien kreeg ik de stinkende adem van hongerende communiegangers weer in mijn neus. Gisteren werd het onderwijs behandeld, de katholieke krachtcentrale. De leraren hadden geen looneisen, want ze woonden in een klooster. Voor moderne dirty minds geldt zo'n klooster als bolwerk voor seksueel misbruik. Maar de broeders en zusters verrichtten grote werken. Katholieke scholen floreren nog steeds, maar de leraren hebben geen habijt aan en ze geloven net zo min als de leerlingen. Hoe houden de bisschoppen het nog katholiek? ,,Er ontstaat een nieuwe scholenstrijd'', besloot presentatrice Maartje van Weegen, terwijl ze over een vol schoolplein wandelde.

Het ,,zalig nieuwjaar'' van vroeger is vervangen door een ,,gezond nieuwjaar''. Zonder hiernamaals blijft de gezondheid over. Zwartrokken worden witjassen. Gezondheid scoort hoog in de peilingen van de Avro. Ze hebben er een themaweek aan gewijd. Een vorm van uit Amerika overgewaaid civic journalism: discussie en voorlichting over maatschappelijke onderwerpen die onder de kijkers leven.

Avro-programmamakers kregen de oekaze om gezondheid in hun uitzending te verwerken. Opsporing Verzocht belichtte de gezondheid van misdaadslachtoffers. Alle dieren tellen legde uit hoe gezond huisdieren zijn voor hun bazen. Er is nu zelfs een seniorenboerderij. Wat vreselijk. Waarom worden die senioren weer apart gezet en mogen ze niet samen met kinderen dieren knuffelen? Hebben ze nog wat aanspraak. Prinses Irene vertelde in De ochtenden aan Ria Bremer over haar gezonde gesprekken met huismuizen. Prinses te zijn lijkt me nog erger dan kloosterling.

Gisteravond volgde het slotdebat en dat ging vooral over geld en bezuinigingen, hoe kan het ook anders. Het advies was om zo min mogelijk naar de dokter te gaan, want we consumeren te veel medische voorzieningen. Dan blijft er te weinig over voor mensen die écht dokters en verzorgers nodig hebben. Die boodschap staat lijnrecht tegenover de suggestie van al die medische wonderen die Avro's Vinger aan de Pols wekelijks presenteert. Simplisme is onvermijdelijk bij civic journalism. Toch vond ik de slotuitzending boeiend, minder oeverloos dan het Avro-debat over zinloos geweld vorig jaar. Vooral de binnenpretjes van minister van volksgezondheid en vice-premier Els Borst zie ik graag. Ze is de spaarzame ziekenhuisdirecteur gebleven, wijs, deskundig, empathisch. Niet iemand van weidse vergezichten. Daarin het tegendeel van Van Mierlo. Mild glimlachend vertelt ze dat haar het geld niet op de rug groeit. Maar politiek is ook de kunst van de illusie en die beheerste ex-katholiek Van Mierlo. De partij van Borst moet zuinig zijn, want er zijn steeds minder zetels te verdelen.

NRC Webpagina's
28 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)