U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

AOL vergroot winst in vierde kwartaal


VIRGINIA, 28 JAN. De winst van America Online (AOL), Amerika's grootste online service, is over het laatste kwartaal van 1998 meer dan verdrievoudigd door de komst van 1,6 miljoen nieuw klanten.

AOL maakte gisteren bekend dat de winst over het vierde kwartaal 121 miljoen dollar bedraagt, 22 cent per aandeel. Over dezelfde periode het jaar daarvoor haalde het bedrijf een winst van 33 miljoen dollar. De omzet in het laatste kwartaal bedroeg 960 miljoen dollar tegen 592 miljoen dollar vorig jaar, een stijging van 62 procent.

De omzet is niet alleen behaald met het Internet. In de cijfers is een bedrag uit het verleden verwerkt dat afgetrokken kon worden van de belasting. Hierdoor komt de omzet hoger uit. Zonder dit bedrag zou de winst op 88 miljoen dollar uitkomen, 17 cent per aandeel. Desondanks was het boven alle verwachtingen van analisten, die een winst van 14 cent per aandeel hadden voorspeld.

AOL dat 15 miljoen abonnees heeft, plus 2 miljoen leden van CompuServe, heeft plannen om de Internetprovider Netscape Communications Corp. te kopen. De koop ter waarde van 4,2 miljard dollar wordt naar verwachting in de lente afgerond. Maandelijks bezoeken zo'n 20 miljoen mensen de site van Netscape.

,,Vanaf 1998 is Internet eigenlijk echt deel uit gaan maken van het leven van mensen'', aldus Steve Case, voorzitter van AOL. ,,We zijn erg opgewonden door de mogelijkheden om dit medium verder uit te bouwen en die de op handen zijnde combinatie met Netscape en onze overeenkomst met Sun Microsystems ons kan bieden.''

Tijdens het vierde kwartaal lanceerde AOL in Australië een joint venture met Bertelsmann AG en kondigde het tevens een joint venture aan met de Cisneros Groep om de markt voor AOL te vergroten in Latijns Amerika.

Het bedrijf kondigde gisteren ook een splitsing van de aandelen aan op 22 februari. Het wordt de zesde splitsing sinds maart 1992. De meest recente splitsing dateert van afgelopen november. AOL maakte de cijfers voor het sluiten van de beurs bekend. Het aandeel steeg met 7 procent naar 165,5 dollar op de beurs van New York. (AP)

NRC Webpagina's
28 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)