U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Computer is doelwit van criminelen


In de afgelopen weekeinden werd bij het GAK en Delta Lloyd driftig doorgewerkt. Inbrekers haalden bij honderden personal computers de duurste onderdelen weg. Een trend volgens verzekeraars.

Door onze redacteur ERIK VAN DER WALLE

ROTTERDAM, 28 JAN. Een variant op het millenniumprobleem tart het Nederlandse bedrijfsleven. Nog voordat de eeuwwisseling voor moeilijkheden heeft kunnen zorgen halen criminele knutselaars in één weekeinde de processors en het interne werkgeheugen uit honderden personal computers tegelijk. Het gevolg: dagenlange vertraging, tonnen schade en een breuk in het imago. Want hoe zit het met de vertrouwelijke gegevens als inbraak zo simpel blijkt te zijn.

Bijvoorbeeld bij de Amsterdamse verzekeraar Delta Lloyd waar vorig weekeinde 200 pc's van hun kostbaarste onderdelen ontdaan waren. Een week later was het de beurt aan het GAK waar nog eens 250 computers werden gestript. De Amsterdamse politie spreekt inmiddels van een trend. Naast Delta Lloyd en Gak hebben nog veel meer bedrijven met dit soort inbraken te maken gehad, maar om imagoschade te voorkomen wordt dit zoveel mogelijk verzwegen.

Volgens een woordvoerder van verzekeraar Delta Lloyd zijn dergelijke acties tot in de puntjes voorbereid. ,,Bij ons waren er renovatiewerkzaamheden, waardoor inbrekers in een deel van de kantoren konden komen. Verder hebben ze verstand van zaken: de duurste onderdelen zijn uit de computers gehaald, terwijl de oudere pc's niet zijn aangeraakt.'' De verzekeraar benadrukt dat vertrouwelijke gegevens alleen centraal zijn opgeslagen, waardoor er geen informatie op straat is komen te liggen.

De nieuwe trend in computercriminaliteit levert Delta Lloyd niet alleen directe schade op. De verzekeraar moet ook uitkeren aan de slachtoffers van inbraken. ,,We schatten de totale schade voor de branche aan diefstal van computers of onderdelen op misschien wel 20 miljoen gulden per jaar en de trend is stijgende'', aldus de zegsman. Omdat de verzekering op dagwaarde uitkeert en lang niet alle computers zijn verzekerd lijkt de schade voor het bedrijfsleven op tientallen miljoenen uit te komen. Verzekeraar AXA schat zelfs dat er in 1998 voor 40 miljoen gulden aan computers en computeronderdelen is gestolen. Diefstal van processors levert een aardig zakcentje op. De nieuwste processors van Intel (Pentium II) kosten volgens de fabrikant, bij bestelling van meer dan duizend exemplaren, ruim duizend gulden per stuk. Intel, met afstand de grootste producent, wil zijn handen liever niet branden aan publiciteit rond de toegenomen computercriminaliteit. ,,Mensen kopen een pc van bijvoorbeeld IBM of van Compaq en daar zitten onder meer onze processoren in. Mogelijk kunnen zij hierover iets zeggen.''

De personal computers die bij Delta Lloyd stonden te glimmen waren van IBM afkomstig. ,,Maar dat is natuurlijk toeval'', stelt een woordvoerder van IBM. ,,Elke computer wordt tegenwoordig zo gefabriceerd dat die gemakkelijk kan worden uitgebreid. Gevolg daarvan is dat er ook gemakkelijk zaken kunnen worden uitgehaald.'' De grote pc-fabrikant adviseert zijn klanten om pc's op het bureau op slot te doen en de schootmodellen goed op te bergen. ,,Maar het blijft een feit dat de zwarte markt voor dergelijke spullen groeit. Steeds meer mensen kunnen eigenhandig hun computer 'up-graden'.'' Marketing-directeur J. Ruigrok van Compaq denkt dat er met de huidige technologie diefstal te voorkomen is. ,,Het is relatief eenvoudig om via de software ervoor te zorgen dat bij het openbreken van de kast een melding terechtkomt bij de centrale. Die kan vervolgens aan de hand van de serienummers uitvinden waar de pc wordt opengebroken.''

De microprocessor, de centrale rekeneenheid in personal computers, wordt steeds goekoper. Als het kleine apparaatje de prijsdaling van de voorbije jaren weet vol te houden, wordt voor een gemiddelde chip over twaalf jaar niet meer dan enkele kwartjes betaald. Nu nog komt de duurste processor van Intel volgens een recente prijsopgave van de marktleider momenteel 562 dollar. De eerste chips werden in de jaren zestig door Texas Instruments geproduceerd waar onafhankelijk van elkaar enkele transistors en weerstanden werden gefabriceerd. Begin jaren zeventig pasten al een paar duizend transistors op een stukje silicium, maar nu ligt dat aantal op bijna tien miljoen.

NRC Webpagina's
28 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)