U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
ING

Rabobank

ABN Amro



Waardedaling huis wordt verzekerbaar

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 28 JAN. Nederlandse banken hebben vergevorderde plannen om een verzekering tegen de waardedaling van huizen te introduceren. Zo'n verzekering kan tegelijk met een hypotheek afgesloten worden. Rabobank, ABN Amro en ING onderzoeken op dit moment de financiële haalbaar heid, bevestigden zij vanochtend.

De meeste huizen stijgen na verloop van tijd in waarde. De banken verwachten dus maar voor een klein deel van de verzekerden een waardedaling te hoeven vergoeden. Als de huizenmarkt echter instort, zouden ze met een geweldige strop komen te zitten. Om dit risico te ondervangen, overwegen de banken een soort optiesysteem in te voeren, dat is ontwikkeld door een groepje academici, onder wie P. Eichholtz, hoogleraar bouw- en vastgoedkunde aan de economische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Beleggers zouden in dat systeem een optie kunnen nemen op de daling of stijging van de waarde van een huis. De banken brengen die opties op de markt en verleggen zo hun risico. ,,Een aantal banken overweegt serieus om dit systeem te gaan gebruiken'', zegt Eichholtz. Er zijn nog wel wat belemmeringen. Zo zijn opties op huizenprijzen niet gebruikelijk op de Amsterdamse optiebeurs. Daar zou een nieuwe index voor geïntroduceerd moeten worden. De banken zouden zo'n index ook in eigen beheer kunnen opzetten, bijvoorbeeld op internet.

,,Over een jaar willen we dit product op de markt brengen'', zegt de woordvoerder van de Rabobank. ABN Amro en ING zijn iets terughoudender. Zij willen ook andere financiële constructies onderzoeken. ABN Amro onderzoekt verschillende mogelijkheden. ,,De ontwikkeling bevindt zich nog in een zeer pril stadium.'' ING denkt over een half jaar pas duidelijkheid te hebben over de haalbaarheid van een verzekering tegen dalende huizenprijzen. ,,Pas dan beslissen we of we zo'n verzekering gaan aanbieden.''

NRC Webpagina's
28 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Beleggingswedstrijd

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)