U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Praters en vragers

JAPKE-D. BOUMA
Er dreigt een trendje te ontstaan - bekende Nederlanders die elkaar interviewen, zonder tussenkomst van een presentator. In 1995 deed de NCRV het al met Levenslied en liet Violet Valkenburg haar gasten soms met elkaar praten in Bij Violet. Dit seizoen heeft het genre zich over de zenders verbreid. Zo heeft RTL4 Ladies Only, heeft Fox Onder Ons en De Kip is Klaar (naar een idee van Paul de Leeuw staat nadrukkelijk op de leader) en komt Veronica met Contra, waarin vanavond ex-profbokser Regilio Tuur en zanger Xander de Buisonjé elkaar interviewen. Toeval of trend?

,,Het is waarschijnlijk een nawee van de Rik Felderhof-trend'', denkt Sebastiaan Spaan, programmamaker van Contra. ,,De kijker wil zien hoe het gaat tussen twee bekende Nederlanders, zoals in Villa Felderhof. Die interactie vindt men leuk. Ik zie de charme er ook wel van in.''

Spaan maakt een denkfout. Het is niet automatisch interessant om twee bekende Nederlanders op elkaar los te laten. Het werkt alleen als de personen in kwestie interessante vragen stellen. Of vooraf iets over elkaar gelezen hebben. Of kunnen interviewen. Met Tuur en De Buisonjé heeft de kijker op alle fronten pech. Tuur is een prater, geen vragensteller, en De Buisonjé is een gezellige Brabantse jongen die kan zingen. De heren komen niet verder dan dat humor het belangrijkste is in het leven, dat de meeste fouten worden veroorzaakt door emoties en dat sport heel gaaf is.

Niets, maar dan ook niets komen we te weten over de wereldberoemde vederlicht die in 1996 out of the blue aankondigde de bokswereld de rug toe te keren en in de mode te gaan. Wat bezielde Tuur toen? Heeft hij spijt van zijn beslissing? Heeft hij heimwee naar de ring? Mist hij de overwinning, de 28 knock-outs die hij sloeg? Mist hij Amerika waar hij om zijn selfmade status werd bewonderd? Hoe bevalt Nederland hem, waar hij altijd een beetje werd gewantrouwd? De Buisonjé laat het rusten.

En dan De Buisonjé. Waarom wilde hij zo graag beroemd worden? Was Volumia! ook zo'n succes geworden als Nederlandse popmuziek niet in de mode was geweest? Kan hij terug als het succes ophoudt? Wil hij ook over 's lands grenzen? De kijker zal het zelf moeten bedenken.

Waarom de heren niet uitelkaar gehaald en tegenover een interviewer gezet, al dan niet in beeld? Het had twee interessantere gesprekken opgeleverd en een dubbele hoeveelheid afleveringen van de programmaserie. Maar dat is te naief gedacht, zo blijkt. ,,Dit is het format gewoon'', zegt Sebastiaan Spaan. Hilversums wegen zijn soms ondoorgrondelijk.

Contra, Veronica, 21.35-22.05u.

NRC Webpagina's
20 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)