U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Recordkoop bedrijven in Internetsector

AtHome neemt Excite over

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 20 JAN. Het Amerikaanse Internetbedrijf AtHome (@Home) heeft overeenstemming bereikt over de overname van de toegangs-site Excite voor 6,7 miljard dollar in aandelen. De transactie is de grootste tussen twee Internetbedrijven tot nu toe.

De twee bedrijven maakten de transactie gisteren bekend. AtHome is een bedrijf dat Internet doorgeeft via de kabel en Excite is een zogeheten toegangs-site ('portal') tot Internet. De twee bedrijven zijn letterlijk buren in de plaats Redwood city, net onder San Francisco in Silicon Valley. In november nam AOL het bedrijf Netscape over voor 4,2 miljard dollar, tot nu toe de grootste transactie tussen Internet- bedrijven.

AtHome is deels in handen van kabelgigant TCI (Tele-Communications Inc.). Dat bedrijf is akkoord met een overname door AT&T voor 48 miljard dollar. Die overname wordt volgende maand na een stemming onder de aandeelhouders formeel afgerond. Analisten zagen de hand van AT&T in de overname. De transactie van gisteren weerspiegelde zich dan ook in een stijging van meer dan 7 dollar winst voor het aandeel AT&T, tot een recordniveau van 91 3/8.

Het aandeel Excite steeg gisteren na het bekend worden van de transactie met vijftig procent. Ook andere Internet-aandelen, zoals Lycos en Yahoo, stegen in het kielzog van Excite, in de verwachting dat er meer transacties zullen volgen. Veel aan de beurs genoteerde Internet- bedrijven hebben hun koers de afgelopen maanden scherp zien stijgen, ofschoon vele nog geen cent winst maken.

De zet van AT&T/TCI heeft het startsein gegeven voor bedrijven om nu serieus te werken vergroting van de capaciteit voor datatransmissie. Aandelen van kabel- en telecombedrijven als Comcast, Liberty Media, Cablevision en Qwest schoten gisteren omhoog.

AtHome heeft 330.000 abonnees die Internet via de kabel krijgen aangeleverd. Multimedia kunnen dan met een snelheid van 3 miljoen bits worden getransporteerd. Ter vergelijking: de meeste pc- gebruikers krijgen Internet via hun modem binnen met een snelheid van minder dan 50.000 bits. Dat maakt Internet via de kabelmodems van AtHome in beeld en geluid een geduchte concurrent van televisie.

Excite is de kleinere en minder bekende concurrent van Yahoo. Toch is het bedrijf de zesde, meest bezochte Internetsite. De combinatie van AtHome en Excite biedt mogelijkheden voor het marketen van kabelverbindingen door AtHome en voor Excite de kans om meer inhoud te ontwikkelen en op te boksen tegen Yahoo.

De gisteren aangekondigde overname geeft volgens waarnemers opnieuw aan dat bedrijven bereid zijn veel te bieden om voorop te blijven lopen in de Internet-sector.

NRC Webpagina's
20 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)