U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Baan duikt nog dieper in de rode cijfers

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 20 JAN. Softwareproducent Baan heeft in het vierde kwartaal 1998 een veel groter verlies geleden dan verwacht. Het verlies over het derde kwartaal is neerwaarts bijgesteld.

Het aandeel stond vanochtend lang op een verlies van tien procent. Over de laatste drie maanden van 1998 heeft Baan een verlies geleden van 250 miljoen dollar (475 miljoen gulden), terwijl de omzet op 142 miljoen dollar (270 miljoen gulden) uitkwam. Het onverwacht hoge verlies is volgens het bedrijf een gevolg van ,,belangrijke veranderingen in de marktomstandigheden''. Het softwarebedrijf maakte vanochtend een voorziening van 160 miljoen dollar bekend om de organisatie te saneren. Bij aankondiging van de grootscheepse reorganisatie in oktober vorig jaar dacht Baan nog voldoende te hebben aan een voorziening van 110 miljoen dollar. Volgens het bedrijf heeft de verkoop van activiteiten, waarbij circa 250 mensen betrokken zijn, grotere boekverliezen opgeleverd dan verwacht. ,,Als je met je rug tegen de muur staat, is de opbrengst natuurlijk veel lager'', aldus financieel directeur K. Wagenaar van Baan. Extra saneringen of ontslagen zijn volgens hem niet aan de orde. Over heel 1998 heeft Baan een verlies geboekt van circa 280 miljoen dollar. Een andere tegenvaller voor Baan is de omzetontwikkeling. Het bedrijf ziet zich genoodzaakt om voor 50 miljoen dollar aan omzet over het vierde kwartaal te tillen. Het gaat hierbij om (onverkochte) pakketten die nog in het distributiekanaal zitten. Mede door de lagere omzet is het operationale verlies uitgekomen op 90 miljoen dollar.

Volgens Wagenaar van Baan heeft het bedrijf het kostenniveau in vergelijking met vorig jaar inmiddels met 20 procent verlaagd. Of Baan dit jaar weer in de zwarte cijfers komt, wil Wagenaar niet zeggen. ,,De enorme ommezwaai in de markt zet voorlopig gewoon door. Ook concurrent Sap heeft daar in het vierde kwartaal mee te maken gehad. De onzekerheid rond het jaar 2000 houdt aan: bedrijven houden tijd en budgetten vrij om op tegenvallers in te kunnen spelen. Dat werkt tegen ons.'' Ook de dreigende crisis in Latijns Amerika schaadt volgens hem het vertrouwen van de markt.

Baan stelt de publicatie van de definitieve cijfers over het vierde kwartaal uit. Het bedrijf heeft de publicatie van cijfers al twee keer eerder moeten uitstellen. Vorig jaar oktober schokte Baan de financiële wereld met verliescijfers over het derde kwartaal, waarbij het aandeel met meer dan 40 procent in waarde daalde. Vanochtend heeft Baan de verliescijfers over het derde kwartaal neerwaarts bij moeten stellen. Als gevolg van een andere boekhoudkundige verwerking van de acquisitie van Caps Logistics is het verlies met de helft opgelopen tot bijna 50 miljoen dollar.

De felbekritiseerde relatie met Vanenburg Ventures, het beleggingsverhikel van de gebroeders Baan, is volgens Wagenaar bijna geheel afgebroken. In het afgelopen kwartaal werd Baan Midmarket Solutions van Vanenburg overgenomen. Voor deze groothandel in Baan- producten betaalt het bedrijf in de komende drie jaar tussen de 32 miljoen en 80 miljoen dollar aan Vanenburg. ,,Dit was nog de belangrijkste band tussen Vanenburg en Baan, waar vooral de Amerikaanse aandeelhouders kritiek op hadden. we nemen nog enkele kleine activiteiten van Vanenburg over, maar daarbij gaat het om minimale bedragen'', aldus Wagenaar. Ondanks het grote verlies over 1998 is Wagenaar content met de balans van Baan. Het softwarebedrijf beschikt na een kapitaalsinjectie van het Amerikaanse Fletcher over een solvabiliteit van 25 procent.

NRC Webpagina's
20 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)