U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

NOS wil nieuwe indeling, namen voor zenders


Met de namen Ons Net, Het Net en Mijn Net wil de NOS de publieke omroep een scherper gezicht geven. Omroepverenigingen dreigen daarmee hun vaste net te verliezen.

Door onze redacteur JACO ALBERTS

ROTTERDAM, 19 JAN. In Vlaanderen koos de publieke omroep voor 'kekke' namen als Canvas en Ketnet. In dezelfde noodzaak om de televisiezenders een scherper profiel te geven, bleef de creativiteit in Hilversum voorlopig steken bij werktitels als Ons Net, Het Net en Mijn Net, termen die in december door de raad van bestuur van de NOS aan de omroepverenigingen zijn gepresenteerd en gisteren naar buiten zijn gekomen.

Met Ons Net streeft de NOS een familiezender na die is geënt op het huidige TV (Nederland) 1, waar de NCRV, AVRO en KRO nu de vaste bespelers vormen. Het huidige tweede net moet worden omgevormd tot de zender voor de grootste gemene deler, Het Net. Hier zullen alle sportverslaggeving en grote evenementen een plaats krijgen. De derde zender, Mijn Net, mag zich richten op diverse doelgroepen, maar zal daarmee een breed bereik beogen. Gestreefd wordt naar marktaandelen van respectievelijk 14, 17 en 9 procent. De gezamenlijke 40 procent waarop gemikt wordt zou handhaving betekenen van het huidige marktaandeel van de publieke omroep.

De programmatische verschillen met de huidige drie publieke zenders zijn niet dramatisch. Nederland 1 is met NCRV, KRO en AVRO al een familiezender. En de TROS zorgt op Nederland 2 al voor een breed publiek, net zoals de VPRO op het derde net voor een beperkte groep belangstellenden programma's maakt. De profielen worden hooguit aangescherpt. Belangrijker lijkt echter de funda[- ]mentele keuze die aan de verandering ten grondslag ligt. De NOS, sinds vorig jaar met G.J. Wolffensperger aan het hoofd, wil af van de vaste bespelers per zender en de netcoördinatoren meer de gelegenheid geven programma's van de oude omroepverenigingen te programmeren daar waar ze thuishoren. Dus niet meer het spelletje Lingo van de VARA op doelgroepzender Nederland 3.

Wolffensperger wordt daarbij geconfronteerd met het paradoxale nadeel dat de publieke omroep de laatste jaren in staat geweest is haar positie bij de kijkers redelijk te stabiliseren. De commerciële concurrentie eet vooral elkaars marktaandeel op, gelet op de huidige problemen bij RTL4. Anders dan in Vlaanderen, waar de oude BRT enkele jaren geleden op sterven na dood was en dramatische vernieuwingen niet konden uitblijven, is Wolffensperger gedwongen de weg van de geleidelijkheid te kiezen. De eerste reacties op de plannen van de NOS laten zien dat het een moeilijke weg gaat worden. De VARA voert naar verluidt heftig oppositie. De omroep wil zich op het huidige Nederland 3 blijven richten op grote kijkersaantallen, en beroept zich daarbij op haar traditionele taak een breed publiek iets bij te brengen. In de KRO heeft de omroep een medestander gevonden. Voorzitter Slangen van die omroep vreest een nog verdergaand verlies van bevoegdheden als de omroepen niet meer een eigen net kunnen aansturen. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de TROS en de EO die de plannen zouden steunen omdat ze beide af willen van hun gedwongen huwelijk op Nederland 2.

In Hilversum wordt thans koortsachtig overlegd over allerlei tussenoplossingen. Zo liet Wolffensperger in december de term 'thuisnet' vallen, waar de omroepverenigingen zich nu gretig aan vastklampen. Omroepen zouden weliswaar voor alle drie de zenders programma's moeten maken, maar op een zender met de meeste programma's een thuisbasis mogen vinden. Ingewijden zeggen dat er nu al harde noten worden gekraakt over de percentages en bevoegdheden die daar mee samenhangen. Het onderling gekrakeel moet in maart tot een oplossing hebben geleid. Dan denkt de NOS namelijk nog voldoende tijd te hebben om met het plan een rol te spelen in de discussie over de nieuwe wet die de omroepconcessies regelt. Want politiek ingrijpen is het laatste wat Hilversum wil.

TV 1: Ons Net
TV 2: Het Net
TV 3: Mijn Net

NRC Webpagina's
19 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)