U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
EU

Landbouwebeleid van de Europese Unie

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij



Herziening boerensteun stuit op verzet

Door onze correspondent BEN VAN DER VELDEN
BRUSSEL, 19 JAN. De ministers van Landbouw van de Europese Unie zijn in meerderheid tegen medefinanciering van inkomenssteun voor boeren door de lidstaten. Deze medefinanciering is een van de middelen waarmee Nederland en Duitsland willen bereiken dat hun nettobijdrage aan de EU daalt.

Ze vonden daarin gisteren een fel tegenstander in de Franse minister van Landbouw, Glavany. Hij dreigde gisteren dat zijn land de onderhandelingen over hervorming van het Europese landbouwbeleid zal blokkeren als plannen voor medefinanciering niet worden ingetrokken.

Tegenover journalisten betichtte Glavany Duitsland ervan de medefinanciering te willen opleggen en er niet over te willen onderhandelen. Hij zei dat Frankrijk bij verzet hiertegen bereid is tot het uiterste te gaan. Volgens de Franse minister kan nationale inkomenssteun aan boeren leiden tot concurrentievervalsing binnen de EU.

Hervorming van het landbouwbeleid is een onderdeel van de onderhandelingen over de toekomst van de financiën van de EU. Duitsland wil als huidig voorzitter van de EU deze besprekingen afronden op een top van Europese staats- en regeringsleiders in maart. Minister Zalm (Financiën) zei gisteren dat Duitsland ,,geen zware verwijten gemaakt kunnen worden als het in maart niet lukt''. Over de medefinanciering van inkomenssteun voor boeren kunnen de EU-lidstaten met een gekwalificeerde meerderheid besluiten.

Een ander instrument om de Nederlandse nettoafdracht aan de EU te verminderen, de door minister Zalm gewenste 'nettobegrenzer', vereist eenstemmigheid van de EU-lidstaten. Volgens Duitse diplomaten is nu al duidelijk dat zo'n systeem - met een plafond voor het verschil tussen betalingen aan en inkomsten uit Brussel - geen kans maakt. Groot- Brittannië wil er niet aan meedoen. De Britten hebben nu als enige zo'n plafond. Wat het land netto meer aan de EU betaalt ontvangt het vervolgens terug. Een nettobegrenzer voor alle lidstaten betekent dat de Britse uitzonderingspositie wordt opgegeven. Groot-Brittannië weigert dit, omdat het verwacht bij een algemene regeling financieel slechter af te zijn. Nederland probeert de nettobetaling aan Brussel ook omlaag te brengen door meer geld uit de Europese structuurfondsen te eisen. Financiën heeft berekend dat, als plannen van de Europese Commissie doorgaan, Nederland per hoofd van de bevolking op Denemarken na het minst uit de structuurfondsen krijgt, hoewel het wat welvaart betreft in de EU tot het gemiddelde behoort. Duitsland, iets welvarender, zou 410 euro per hoofd van de bevolking ontvangen tot 2006, Nederland 188 euro.

De Nederlandse minister van Landbouw, Apotheker, reageerde gisteren voorzichtig op de harde Franse opstelling over de medefinanciering van inkomenssteun voor boeren. Hij zei dat het wel meer voorkomt dat het optreden van zijn collega's verbazing wekt. Maar diplomaten zeiden dat het plan van medefinanciering nu vrijwel dood is. De meeste ministers van Landbouw zeiden gisteren geen groei van de landbouwbegroting te willen. Minister Apotheker constateerde dat de meerderheid van zijn collega's ,,nog geen'' voorstander is van medefinanciering.

Duitsland overweegt voor 26 februari een extra informele top van EU- regeringsleiders te organiseren om vóór de top van maart te proberen obstakels voor een akkoord over de financiële toekomst van de EU uit de weg te ruimen. Hervorming van het landbouwbeleid behoort tot de zaken waarover men het eens moet worden. Steun voor landbouwproducten zou omlaag moeten. Boeren zouden daarvoor ten dele moeten worden gecompenseerd door een hogere inkomenssteun. Frankrijk wil die steun niet deels nationaal financieren. Volgens de Franse minister van Financiën, Strauss-Kahn, zou iets dergelijks een aantasting zijn van de principes van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

NRC Webpagina's
19 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Beleggingswedstrijd

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)