U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Australian Open

Tennis.com

Richard Krajicek


Krajicek met pijn en moeite verder

Door een onzer redacteuren
MELBOURNE, 18 JAN. Met pijn en moeite heeft Richard Krajicek zich vanmorgen geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open. De als negende geplaatste oud-Wimbledonkampioen won in vier sets van de Marokkaan Hicham Arazi, 6-7 (4-7), 6-2, 6-4 en 6-2.

De als eerste geplaatste Chileen Marcelo Rios trok zich terug met een rugblessure. Om dezelfde reden haakte ook de Kroaat Goran Ivanisevic af, de nummer elf van de plaatsingslijst. Eerder meldde Pete Sampras, de Amerikaanse nummer één, zich al af voor het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Op de scherpe passeerslagen van Arazi had Krajicek in de eerste drie sets vaak geen antwoord. De 27-jarige Nederlander, die zich twee keer liet behandelen aan een blaar, moest in de derde set een 4-1 achterstand ongedaan maken. Met zijn service, goed voor 27 aces, redde de Nederlander zich uit de problemen. ,,Tegen Arazi moet je geduld hebben'', sprak Krajicek na afloop. ,,Hij gaat vanzelf fouten maken.'' In de tweede ronde is de Argentijnse gravelspecialist Mariano Zabaleta zijn volgende tegenstander.

Van de tien Nederlandse deelnemers in Melbourne kwamen er vandaag zeven in actie. Naast Krajicek plaatsten ook Paul Haarhuis en Seda Noorlander zich voor de tweede ronde. Edwin Kempes, John van Lottum, Miriam Oremans en Kristie Boogert werden uitgeschakeld.

Haarhuis behaalde een regelmatige overwinning op de Australiër Michael Tebbutt, 6-2, 6-4 en 6-2. ,,Mijn beste partij dit jaar'', zei Haarhuis met een ironisch lachje. Na het wereldkampioenschap dubbel in november nam de 32-jarige veteraan voor het eerst in zijn carrière bijna acht weken vrij. Hij nam ruim de tijd voor allerlei sociale verplichtingen en trainde nauwelijks. ,,Maar ik heb er weer zin in'', sprak Haarhuis monter. ,,En zolang ik dit soort jongens bij een grandslamtoernooi nog naar huis kan sturen, ga ik door.''

Edwin Kempes is zo'n jongen die Haarhuis nog wel aankan. De 22-jarige debutant kwam er tegen de Australiër Andrew Ilie door zenuwen in de eerste twee sets niet aan te pas. ,,Hij was de baas, ik maakte de fouten'', stelde Kempes na afloop vast. Met hoge kickservices bracht hij de kleine Ilie in de derde set nog in de problemen. Maar in de vierde set ,,verprutste'' hij de partij, 6-2, 6-3, 3-6 en 6-3. Toch keek Kempes tevreden terug op zijn grandslamdebuut. Door zijn drie overwinningen in het kwalificatietoernooi houdt hij geld over aan zijn trip naar Melbourne. Een renteloze lening van de Richard Krajicek Stichting zorgde ervoor dat de nummer 154 van de wereld de afgelopen jaren kon kennismaken met het profmilieu.

Vorig jaar sloeg Kempes 80.000 gulden prijzengeld bij elkaar. Met zijn inkomsten in de Duitse competitie genoeg om Krajicek weer terug te betalen. Schuldenvrij probeert hij dit jaar door te dringen tot de tophonderd in de wereld. ,,Het is constant tegen de deur kloppen en wachten tot hij open gaat'', vertelde Kempes.

In een Nederlands onderonsje rekende Seda Noorlander eenvoudig af met Miriam Oremans, 7-5 en 6-0. ,,In de eerst set speelde ik te schijterig'', zei de winnares, ,,in de tweede set had ik geen last meer van zenuwen.''

Kristie Boogert verloor onnodig van de Slovaakse Henrieta Nagyova, 6-7, 7-5 en 6-4. In de tweede set verspeelde Boogert een matchpoint.

Morgen speelt Jan Siemerink in de eerste ronde tegen de Armeniër Sargis Sargsian. Sjeng Schalken ontmoet de Oostenrijkse veteraan Thomas Muster. Peter Wessels beslist morgenochtend of hij genoeg hersteld is van een griepaanval om tegen de Amerikaan Jim Courier uit te komen.

NRC Webpagina's
18 JANUARI 1999



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)