U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Rustpunt in de rat race

KEES ENDENBURG
,,Dit is Oibibio Radio met 24 uur non-stop muziek'', zegt een mannenstem na een lange periode van rustige, introverte muziek. Het kabelstation is tamelijk snel te herkennen aan de continue stroom van wat stroperige klanken van synthesizers, afgewisseld met springerige wereldmuziek en songs met betekenisvolle teksten.

Op 1 februari zit Oibibio Radio een jaar op de kabel in grote delen van Noord en Zuid-Holland en o.a. Maastricht en Helmond. Deze maand zullen ook Amsterdam en 't Gooi via de kabel toegang krijgen tot deze zender.

Als dan Rotterdam en omstreken - waarmee onderhandelingen gaande zijn - meedoet, is Oibibio Radio via 2,3 miljoen aansluitingen te beluisteren.

,,Dan kunnen harde luistercijfers worden gegeven'', zegt Bert Bijl, manager van Oibibio Radio. Amsterdam is de sleutel tot een commercieel succes. Nu heeft het station nog geen reclameboodschappen, maar Bert Bijl verwacht na de uitbreiding volgend jaar quitte te draaien en in 2001 winstcijfers te kunnen presenteren. Maar de Haagse Programmaraad wil het radiostation in februari juist weer van de kabel gooien.

Oibibio Radio is op de plaats gekomen van Kikkerradio (voor kinderen) en is onderdeel van Robert Jan Heins new age centrum Oibibio in Amsterdam. Wat wil Oibibio met deze muziek? Bert Bijl: ,,Met de muziekkeuze zetten we Oibibio Radio apart in het aanbod op de kabel, geen keuze die is ingegeven door commercialiteit. Het moet een rustpunt zijn in de rat race van het dagelijkse leven en aansluiten op het gedachtegoed van Oibibio centrum, net zoals dat tot uiting komt in de cursussen van het centrum of in de menukaart van het restaurant.''

Het muziekbeeld dat het station nu biedt, past volgens Bijl bij de ideeën en doelstellingen van Oibibio zoals spiritualiteit, ontspanning, bezinning en bewustwording. Bij de programmering is verschil gemaakt tussen ochtend-, middag/avond- en nachtuitzendingen, rekening houdend met het bioritme van de mens. 's Nachts is er bijvoorbeeld meditatieve muziek.

De verschillende muziekgenres lopen van wereldmuziek (Ayub Ogada, Ry Cooder, Yulduz Usmnova), new age (Ottmar Liebert, Lauretta McKennitt, Jean-Michel Jarre) en culture clash (Wes, Dead Can Dance, Devon) via licht klassiek (romantisch repertoire), triphop (José Badilla, Vanessa Daou), het Nederlandstalig lied (Herman van Veen, Liesbeth List, Stef Bos), filmmuziek (uit The Last Emperor, Dances with Wolves), moderne 'chansons' (Madonna, Paolo Conte), tot meditatieve muziek.

Er is een selectie van 1500 titels die rouleert volgens een bepaalde formule. Er zijn nu nauwelijks onderbrekingen in de muziekstroom, soms even om de cd van de week (Spirit of nature) aan te kondigen of de muziek van de film What dreams may come met Robin Williams in de hoofdrol. Zweverige muziek? Als je met de beide benen stevig op de grond staat mag je met je neus best in de wolken lopen.

Wat er op een dag bij Oibibio Radio te beluisteren valt is zeker niet alleen new age muziek. Wat new age muziek dan ook is, het is zeker geen romantisch klassiek, mierzoete sentimentele pseudo-klassiek of broeierige klanken vanonder een dikke acryl deken.

,,Het liefst wil ik zo snel mogelijk een eigen radiostation in de media- poot van Oibibio'', zegt Bert Bijl enthousiast. Als de Haagse Programmaraad nu maar niet voor een kink in de kabel zorgt. En Ronald Jan Heijn zijn volgende betalingstermijn haalt.

NRC Webpagina's
18 JANUARI 1999



Eerder verschenen in deze rubriek:


Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)