U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Camera niet altijd verbieden

A.J.P. Boesten en C.J. Kruijthof
Terecht stelt jurist De Jong dat in ziekenhuizen slechts gefilmd mag worden wanneer het belang van patiënten niet geschaad wordt en zij (of hun vertegenwoordigers) hiervoor toestemming geven (NRC Handelsblad, 5 januari). In alle andere gevallen moeten patiënten tegen zichzelf, maar vooral tegen programmamakers beschermd worden door de hulpverleners.

Wanneer is het belang van de patiënt zodanig in het geding dat de arts de camera uit moet laten zetten? Volgens De Jong kennelijk niet bij een vrouw die in barensnood van nabij wordt gefilmd, zoals wekelijks op de televisie is te zien, maar wel wanneer een waardig sterven discreet in beeld wordt gebracht. De grens van de geschetste betamelijkheid is volgens hem onlangs overschreden in de documentaire 'Westeinde', gemaakt door Ireen van Ditshuyzen en uitgezonden door de NCRV .

De door De Jong aangegeven grens wordt door hem voorzien van een juridisch betoog, doch niet ondersteund. Het betreft hier een subjectieve grens. Dat blijkt uit het feit dat de genoemde argumenten niet van toepassing zijn op de totstandkoming van 'Westeinde'.

Locatie Westeinde van het Medisch Centrum Haaglanden vond het van belang dat een realistisch beeld gegeven zou worden van het dagelijks werk in een ziekenhuis en de daarbij horende dilemma's. Dat een dergelijk beeld alleen maar tot stand kan komen wanneer daarbij een zeer hoge juridische, maar vooral menselijke zorgvuldigheid wordt toegepast, realiseerde het ziekenhuis zich bij voorbaat.

De wijze waarop Ireen van Ditshuyzen de door haar gefilmde patiënten en hun naasten gevraagd heeft om toestemming en hen heeft geïnformeerd, begeleid en ondersteund, bleek zelfs voor de beste hulpverlener indrukwekkend. Toch had het filmen van een stervende vrouw en van de gesprekken die hulpverleners over haar voeren, volgens De Jong niet toegestaan mogen worden.

Alle gefilmden, dus ook deze vrouw en haar familie, waren vooraf op de hoogte van het doel van de documentaire en verleenden hieraan hun medewerking. Zij wisten dat al hun ervaringen in het ziekenhuis gevolgd en gefilmd zouden worden, ook wanneer een onvoorziene wending zou optreden. De geportretteerde mensen stemden hierin voorafgaand aan het maken van de documentaire toe. Na het overlijden van de vrouw is uitgebreid overlegd met haar zoon. Ook hij kende de doelstelling van de film en achtte het in overeenstemming met de ideeën van zijn moeder om het eerder door haar genomen besluit om aan de documentaire deel te nemen te respecteren.

Patiënten en hun naasten verdienen bescherming. Zij mogen alleen in beeld worden gebracht wanneer zij hiervoor kiezen op basis van vrijwilligheid en volledige informatie over inhoud, doel en mogelijke consequenties van de film. Daarbij beslissen zij zelf over deelname en toestemming.

Wanneer een goed hulpverlener ziet dat aan deze voorwaarden wordt voldaan, zoals gebeurde bij het maken van de documentaire 'Westeinde', mag de camera worden aangezet.

Drs. A.J.P. Boesten en drs. C.J. Kruijthof zijn verbonden aan Medisch Centrum Haaglanden.

NRC Webpagina's
18 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)