U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'WAO groeit door falen uitvoerders'
DEN HAAG, 16 JAN. Uitvoerders van de sociale zekerheid zoals het GAK en Cadans en arbodiensten doen te weinig om zieke werknemers in het eerste jaar van hun ziekte terug te laten keren naar hun werk. Daardoor verdwijnen zij na een jaar ziekte in de WAO en loopt het aantal WAO'ers op. Dit zei staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) gisteren bij de presentatie van zijn plannen waarmee hij het aantal WAO'ers in drie jaar met minstens 16.000 terug wil brengen waardoor de totale uitgaven aan de WAO in 2001 met 300 miljoen gulden moeten dalen. Nu zijn er zo'n 900.000 mensen met een WAO-uitkering en wordt jaarlijks ruim twintig miljard gulden aan WAO uitgekeerd.

Overheid betaalt 'joods tegoed'
DEN HAAG, 16 JAN. De Nederlandse overheid betaalt een joodse rechthebbende een onlangs teruggevonden, kleine staatslening terug. Het is de eerste uitbetaling door de staat sinds de discussie over 'joodse tegoeden' is losgebroken. Dit heeft het ministerie van Financiën desgevraagd bevestigd. Het gaat om een bedrag van 1.000 gulden met inbegrip van de achterstallige rente. ,,Voor zover we kunnen nagaan is dit tot op heden de enige uitbetaling die in het recente verleden is gedaan'', zegt een woordvoerder van Financiën. Verzekeringsmaatschappijen zijn al langer bezig met het uitkeren over 'slapende' polissen en hebben inmiddels in zo'n 25 gevallen een uitbetaling gedaan.

Vorderingen bij onderhandelingen over politie-CAO
DEN HAAG, 16 JAN. De vier landelijke politiebonden en het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben vannacht flinke vorderingen gemaakt bij de onderhandelingen over een nieuwe politie-CAO. De onderhandelingen zijn gisteravond om zes uur begonnen en hebben de hele nacht geduurd. Vanmorgen om zeven uur was nog niet duidelijk of er vandaag al een principe-akkoord zou worden gesloten. In het geval van een akkoord zijn de acties die voor maandag staan gepland in de politieregio Midden- en West-Brabant van de baan. Minister Peper (Binnenlandse Zaken) heeft de bonden een salarisverhoging geboden van 2, 15 procent op 1 april en nog eens 2 procent in juli 2000. Voorzitter H. van Duijn van de Nederlandse Politiebond herhaalde vannacht zijn eis dat het salaris met ten minste 3,5 procent omhooggaat.

Klant schiet op discotheek
ARNHEM, 16 JAN. Een boze klant heeft vanmorgen schoten gelost op de deur van de Arnhemse discotheek Luxor. Niemand raakte gewond. De schutter is gevlucht. De politie is een zoektocht in de omgeving begonnen. Het is de tweede keer dat er bij Luxor wordt geschoten. Anderhalf jaar geleden schoot een portier van de disco op een klant, die zelf ook een vuurwapen bij zich had.

De Wijkerslooth volgt Docters op
DEN HAAG, 16 JAN. Landsadvocaat mr. J.M. de Wijkerslooth de Weerdesteijn wordt de nieuwe voorzitter van het college van procureurs-generaal. Minister Korthals (Justitie) heeft dit gisteren bekendgemaakt. De Wijkerslooth de Weerdesteijn volgt Docters van Leeuwen op, die na een conflict met de vorige minister, Sorgdrager, werd ontslagen.

Kamerleden niet in Koraal Specht
WILLEMSTAD, 16 JAN. Het bezoek van Nederlandse Kamerleden aan de Koraal Specht-gevangenis op Curaçao gaat niet door. De Antilliaanse minister van Justitie, R. Martha, heeft het op het laatste ogenblik, gisteravond, tegengehouden. Martha vindt het ,,niet verantwoord zo'n grote groep parlementariërs toe te laten in de gevangenis''.

Geen alleenrecht voor Le Pen
PARIJS, 16 JAN. Bruno Mégret, tot voor kort de tweede man van het extreem-rechtse Front National, mag de naam van de partij voorlopig blijven gebruiken. Een Franse rechter heeft gisteren het verzoek om het alleenrecht van de partijnaam door partijleider Jean-Maria Le Pen afgewezen. Le Pen zette Mégret eerder uit het FN na onenigheid over het leiderschap en de te volgen strategie.

Forse kritiek op varkensbeleid
ROTTERDAM, 16 JAN. Inkrimping van de varkensstapel hoeft helemaal niet, zegt een 'Denktank' die zich op verzoek van het ministerie van Landbouw over de varkenshouderij heeft gebogen. De toekomst is aan varkensflats op industrieterreinen.

Risseeuw stapt op bij Getronics
ROTTERDAM, 16 JAN. Topman Ton Risseeuw van automatiseerder Getronics, een van de best presterende beursfondsen van de jaren negentig, gaat op 1 mei met pensioen. Hij is 62 jaar. Zijn opvolger is Cees van Luijk van accountant PricewaterhouseCoopers.

NRC Webpagina's
16 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)