U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

De tennisclub als klankbord
Het scheelde niet veel of Harm Edens was presentator van Lingo of Op Goed Geluk geworden. ,,Gelukkig niet'', zegt hij, want Edens prijst zich gelukkig presentator te zijn van Dit Was Het Nieuws, dat iedere vrijdagavond bij de TROS op Nederland 2 is te zien. Het satirische programma behandelt het nieuws van de afgelopen week in de vorm van een komische quiz, met twee teams die worden aangevoerd door komieken Thomas Acda en Raoul Heertje, plus wisselende gasten.

Flinke groei NIPO
Het marktonderzoekinstituut NIPO is vorig jaar verder gegroeid, al was het niet zo onstuimig als in 1997. Groeide toen de omzet met 34 procent tot 64 miljoen gulden, nu kwam deze uit op ruim 66 miljoen.

Audax en TROS stoten bedrijf af
Het kleine multimediabedrijf van uitgever Audax en de TROS komt via een management buy-out in handen van het personeel en het management.

Margriet Vroomans naar NOVA
RTL4-presentatrice Margriet Vroomans gaat naar de rubriek Nova. Zij volgt Maartje van Weegen op, die bij de NOS andere programma's gaat presenteren.


Vandaag wordt Froukje Schuitmaker begraven, een van de twee slachtoffers van de schietpartij afgelopen zaterdag in Gorinchem.

Bovendien vindt vanavond de stille tocht plaats tegen het zogenoemde zinloos geweld.Op de site van de Zuidhollandse plaats (www. gorinchem.nl) is het opvallend stil. Op andere Internetsites maakt men zich wel druk. In allerijl is er bijvoorbeeld een actie opgestart 'Internetters in actie tegen geweld' (www.casema.net/~bousche). Internetters worden opgeroepen om hun 'scherm op zwart te zetten'. Op de site zinloosgeweld.nl is een banneractie begonnen: door een button of banner te plaatsen op websites kunnen surfers hun ongenoegen uiten. Het geweld in het uitgaansleven maakte ook wat los onder NRC-lezers. Op een discussie op de NRC-website (www.nrc.nl) kwamen veel reacties. Suggesties die daar worden geopperd om het nachtleven veiliger te maken, zijn onder meer dat er een verplicht 'keurmerk' moet worden ingevoerd voor horecapersoneel, zoals dat ook bestaat voor portiers. Op scholen zou onder meer aandacht moeten worden geschonken aan ,,de voordelen van het in harmonie met elkaar samenleven.'' Andere suggesties zijn het serieuzer overwegen van de zogenoemde zero tolerance-benadering en hogere straffen voor de geweldplegers. Ook komt een lezer met het idee praatpalen met alarmknoppen op te stellen in risicogebieden. Als de knop wordt ingedrukt, moet meteen een patrouillewagen komen. Over camerabewaking, waar Minister Korthals (Justitie) mee kwam, wordt verschillend gedacht. Sommigen denken dat dit weinig zal uithalen. ,,Misdadig Nederland weet al voor zij van plan zijn zich misdadig te dragen, waar de camera's hangen en weten dus ook waar zij niet hangen.'' Bovendien keurt een aantal mensen het plan af, omdat het te veel doet denken aan 1984's Big Brother. Anderen hebben er geen bezwaar tegen, mits het gebruik van de beelden binnen zeer strikte grenzen toegelaten is. Eén mening delen de inzenders: ze vinden het allemaal verschrikkelijk wat er is gebeurd. Een enkeling probeert het te verklaren. ,,We waren een klein tolerant landje met een vrij sobere en ingehouden cultuur. () We importeerden Amerikaans extravertie, Zuid-Europees temperament en een verzaliging van het jong en impulsief zijn. Het resultaat is een vrij leven. Met hier en daar wat doden.''

Reageren op de discussie kan nog via tegenspraak@nrc.nl.

NRC Webpagina's
16 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)