U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Volvo

Scania



Volvo stuurt aan op fusie met Scania

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 15 JAN. Volvo (auto's, vrachtwagens en scheepsmotoren) stuurt aan op een fusie met de eveneens Zweedse truckfabrikant Scania.

Dat heeft Volvo-topman Leif Johansson vanochtend in Gothenburg bekendgemaakt. Om de plannen kracht bij te zetten heeft Volvo zijn zeggenschap in Scania opgevoerd van 8 naar 13,47 procent. De aandeelhouders van beide bedrijven zullen volgens Johansson over de fusieplannen worden geraadpleegd. Volvo liet weten gisteren al overleg te hebben gehad met Scania's grootste aandeelhouder Investor, de investeringsmaatschappij van de zakenfamilie Wallenberg. Volvo brengt op dit moment geen bod uit op Scania. Het concern zegt uit te zijn op ,,een constructieve dialoog'' met de aandeelhouders. Bij een samengaan van Volvo en Scania zou de grootste producent van zware vrachtwagens en bussen in Europa ontstaan. Op de wereldranglijst zou de combinatie na Mercedes-Benz de tweede plaats innemen. Scania had in 1997 een omzet van 39,7 miljard kroon (9,5 miljard gulden). Volvo kwam inclusief de activiteiten op andere terreinen uit op 156 miljard kroon (37,5 miljard gulden). Het Nederlandse Daf is in grootte de vijfde truckfabrikant in Europa. Volvo heeft nu 12,85 procent van het aandelenkapitaal van Scania en 13,47 procent van het stemrecht. Daarvoor is 5,2 miljard kroon (1,25 miljard gulden) betaald. Volvo maakte vorige week kend dat het zijn divisie personenwagens wil verkopen omdat die volgens topman Johansson onvoldoende rendement heeft. Ook is Volvo een te kleine fabrikant van personenwagens om op termijn zelfstandig te kunnen overleven. De plannen voor een fusie met Scania lijken te bevestigen dat Volvo zich wil concentreren op bedrijfswagens, bussen, scheepsmotoren en bouwmachines. In de vandaag uitgegeven verklaring zegt Volvo niets over verkoop van de personenwagendivisie, maar geeft het wel aan de vrachtwagens belangrijker te vinden. ,,Bij de personenauto's richt de strategie zich op autonome groei in zorgvuldig gedefinieerde marktsegmenten. Bij de bedrijfswagens voorziet de strategie in zowel autonome groei als overnemingen. ''

Als mogelijke kopers voor de personenwagendivisie van Volvo worden Fiat, Ford, Volkswagen en Mitsubishi genoemd. Met het geld dat Volvo voor zijn personenwagendivisie ontvangt zou volgens analisten een overname van Scania kunnen worden gefinancierd. De verkoop van trucks is voor beide bedrijven zeer winstgevend.

NRC Webpagina's
15 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Beleggingswedstrijd

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)