U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Arbeidsinspectie

CPB

CBS


Uurlonen van ambtenaren hoger

Door onze redacteur ROBERT GIEBELS
DEN HAAG, 13 JAN. De uurlonen van ambtenaren zijn de afgelopen jaren sterker gestegen dan die van werknemers in het bedrijfsleven. Ook is het uurloon bij de overheid gemiddeld hoger dan in de marktsector. Dit blijkt uit een nog niet gepubliceerd onderzoek van de Arbeidsinspectie naar ontwikkelingen in de arbeidsvoorwaarden.

Uit de cijfers blijkt dat de gemiddelde uurlonen in het onderwijs en bij de politie hoger liggen dan in de meeste sectoren van de economie. Alleen in de chemie en bij het bank- en verzekeringswezen liggen de uurlonen, met 35 gulden, hoger dan in het onderwijs (33,47 gulden) en bij de politie (30,99 gulden).

Het onderzoek kan een rol spelen bij de CAO-onderhandelingen in het onderwijs en bij de politie. Zowel leraren als agenten dreigen met stakingen, omdat zij menen achter te blijven bij de loonstijgingen in het bedrijfsleven.

Minister Hermans (Onderwijs) biedt een loonstijging van 2,8 procent, de onderwijsbonden eisen 3,25 procent, vrijwel evenveel als in het bedrijfsleven wordt gevraagd. Volgens de Arbeidsinspectie, die jaarlijks de loonadministraties over zo'n 100.000 werknemers uit het bedrijfsleven en de overheid onderzoekt, zijn de uurlonen in 1997 met 4,8 procent gestegen bij de overheid en met 3,2 procent in het bedrijfsleven. In de markt ligt het gemiddelde uurloon op 26,03 gulden. De overheid betaalt ruim een kwart beter, met een gemiddeld uurloon van 32,82 gulden. In eerdere jaren noteerde de Arbeidsinspectie loonstijgingen van 1,6 procent bij de overheid en van 2,2 procent in de markt.

De uurlonen bij de overheid zijn vooral gestegen door de kortere werkweek, van 38 naar 36 uur.

De ambtenaren bij de rechterlijke macht en rijksambtenaren noteren de hoogste loonstijgingen van alle Nederlandse werknemers. Zij zijn er ruim 10 procent op vooruitgegaan. Het gemiddelde uurloon van een rijksambtenaar steeg van 31,35 naar 34,61 gulden en dat van een werknemer bij de rechterlijke macht van 62,03 naar 68,77 gulden.

Het onderzoek van de Arbeidsinspectie loopt tot en met 1997. De daarin gesignaleerde trend komt ook tot uiting in cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het Centraal Planbureau zijn de uurlonen bij de overheid in de periode 1996-1998 in totaal met 8,5 procent gestegen, en die in de marktsector met 7,85 procent. Het CBS signaleert voor 1998 loonstijgingen van ruim 4 procent bij zowel overheid als bedrijfsleven en van bijna 6 procent bij onder meer de gezondheidszorg.

De loonstijgingen in 1997 hebben vooral voor het bedrijfsleven een incidenteel karakter, terwijl de loonstijging bij de overheid voor een groot deel een algemene is.

NRC Webpagina's
13 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)