U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
teller
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Weer vliegtuig VN neergehaald boven Angola
LUANDA, 4 JAN. Het hoofd van de VN-waarnemers in Angola heeft gisteren voortzetting van de missie openlijk in twijfel getrokken, nadat zaterdag opnieuw een door de VN gecharterd vliegtuig was neergehaald boven door rebellen gecontroleerd gebied. Het toestel, een C-130 vrachtvliegtuig met acht mensen aan boord, werd twintig minuten nadat het de luchthaven van de stad Huambo had verlaten geraakt door luchtafweergeschut. Er zijn waarschijnlijk geen overlevenden. Op 26 december werd een VN-vrachtvliegtuig met veertien inzittenden neergeschoten, eveneens in de omgeving van Huambo, een provinciehoofdstad in het centrale bergland die in handen is van het regeringsleger, maar wordt belaagd door eenheden van de rebellenbeweging UNITA. De regering in Luanda beweert dat overlevenden van deze eerste crash worden vastgehouden door UNITA, maar die ontkent dat.

KPN in Tsjechië beschuldigd van omkoping ODS
ROTTERDAM, 4 JAN. Twee Tsjechische oud-ministers beschuldigen het Nederlands telecombedrijf KPN in een vertrouwelijk accountantsrapport van het betalen van smeergelden aan de vroegere Tsjechische regeringspartij ODS. KPN-dochter Telsource verwierf in 1995 een belang van 27 procent in het Tsjechische staats-telecombedrijf SPT Telecom. Dat heeft de actualiteitenrubriek KRO Netwerk gisteren onthuld. In Tsjechië circuleerden al meer dan een jaar berichten dat KPN zich schuldig zou hebben gemaakt aan omkoping tijdens pogingen om een belang te verwerven in SPT Telecom.

'Beatrix niet lang op euro'
HILVERSUM, 4 JAN. President Wellink van De Nederlandsche Bank acht de kans klein dat de beeltenis van koningin Beatrix lang op de Nederlandse variant van de euro zal prijken. Ook het randschrift 'God zij met ons' zal het niet lang maken. Wellink voorspelde dat gisteren op Radio 1. De Nederlandsche Bank is van meet af aan tegenstander geweest van nationale kenmerken op de achterkant van de euro. Euromunten en -bankbiljetten vervangen in 2002 de nationale munten in de elf deelnemende landen van de Economische en Monetaire Unie EMU. De biljetten zijn overal gelijk, maar de acht soorten euromunten krijgen in elk van de elf deelnemende landen een eigen achterkant, zodat er dus 88 verschillende munten zullen zijn. ,,Zoveel munten is vragen om vervalsing'', denkt Wellink.

Duitse historicus Haffner overleden
BERLIJN, 4 JAN. De Duitse historicus en publicist Sebastian Haffner is zaterdag op 91-jarige leeftijd in Berlijn overleden. Met de dood van Haffner, pseudoniem voor Raimund Pretzel, heeft Duitsland een kritisch chroniqueur van de hedendaagse geschiedenis verloren. Haffners opvallendste werk is onmiskenbaar 'Anmerkungen zu Hitler' (1978), een knap psychologisch portret over het leven, de successen, de vergissingen en misdaden van Adolf Hitler, dat destijds als een bom insloeg. Het was in historische kringen immers en vogue om Hitler als een monster af te schilderen, maar niet om op zijn prestaties te wijzen. Haffner maakt juist aan de hand van Hitlers successen duidelijk waarom deze man, die lange tijd ,,een obscure mislukkeling'' was, zonder veel verzet zijn gang had kunnen gaan.

Suriname en VS treden samen op tegen drugshandel
DEN HAAG, 4 JAN. Suriname en de Verenigde Staten gaan gezamenlijk de drugshandel te lijf. Beide landen ondertekenden zaterdag in Paramaribo een akkoord dat voornamelijk voorziet in de drugsbestrijding in de territoriale wateren van Suriname.

Defensiebudget VS fors omhoog
WASHINGTON, 4 JAN. President Clinton gaat het Congres volgende maand de grootste toename in defensie-uitgaven sinds de Koude Oorlog voorstellen, zo meldde hij gisteren tijdens zijn wekelijkse radioboodschap.

Granaat treft politiebureau
DEN BOSCH, 4 JAN. Een ontploffende handgranaat heeft gisteravond de voorpui van het politiebureau in Den Bosch ernstig beschadigd. Niemand raakte gewond. De schade bedraagt vermoedelijk vele tienduizenden guldens. Het motief is onbekend. Er waren geen waarschuwingen of bedreigingen binnengekomen.

Vijf winnaars beursprijsvraag
ROTTERDAM, 4 JAN. Vijf van de tweeduizend inzenders wisten begin september exact te voorspellen dat de AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs het jaar zou afsluiten op 1186 punten. Zij zijn de winnaars van de AEX-prijsvraag van NRC Handelsblad.

Kamerbewoners gered uit brand
UTRECHT, 4 JAN. Veertien kamerbewoners zijn zaterdag op het nippertje geëvacueerd tijdens een felle uitslaande brand in de Utrechtse binnenstad. Zij woonden boven een van de twee winkelpanden die bij de brand werden verwoest.

Componist Rolf Liebermann dood
ROTTERDAM, 4 JAN. De Zwitserse componist Rolf Liebermann is zaterdag op 88-jarige leeftijd na een lange ziekte overleden in een Parijse kliniek.

NRC Webpagina's
4 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
MakeYourDay
SIRE - Doof

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)