U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
( a d v e r t e n t i e )       
ABN Amro - Financieel testcentrum
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Personeel kritiseert uitspraken Van Aartsen
DEN HAAG, 25 NOV. Minister Van Aartsens plannen voor de vernieuwing van het personeelsbeleid op Buitenlandse Zaken en zijn recente uitspraken daarover hebben het vertrouwen in hem op het departement en de posten in het buitenland ,,tot een minimum'' laten dalen. Dit heeft de voorzitter van de Vereniging van de Dienst Buitenlandse Zaken (VDBZ), drs. J. Douma, de minister deze week in een brief meegedeeld. Douma verwijst naar een recent interview met de minister (21 nov.) in Elsevier en waarschuwt dat diens uitspraken daarin de VDBZ ertoe zouden kunnen brengen niet akkoord te gaan met de geplande vernieuwing. De VDBZ telt onder de 4.528 diplomaten en ambtenaren van Buitenlandse Zaken (wereldwijd) 1521 leden en is daarmee in de departementale ondernemingsraad de tweede groep. In die 17-koppige raad heeft de zogenoemde onafhankelijke lijst 8 leden, de VDBZ 7 en een aan de ambtenarenbond Abva/Kabo gelieerde groep 2. Namens zijn leden spreekt Douma ,,ernstige zorg'' uit over opmerkingen van Van Aartsen in het gesprek met Elsevier dat hij afgelopen zomer op het ministerie , ,niet in een gespreid bedje'' kwam en dat het personeel daar te weinig ,,op het resultaat wordt afgerekend''. Slecht gevallen is ook een opmerking van de minister over ,,sleetse carrièrepatronen die er vanaf het diplomatenklasje alleen op gericht zijn om uiteindelijk ambassadeur in Bonn te worden''.

Ruzie kabinet over EU-hulp Rusland
BRUSSEL, 25 NOV. Binnen het kabinet is ergernis ontstaan over het optreden van minister Apotheker (Landbouw), die gisteren in Brussel aankondigde dat Nederland instemt met voedselhulp van de Europese Unie voor Rusland ter waarde van bijna 900 miljoen gulden. Staatssecretaris Benschop (Europese Zaken) zei gisteravond dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in december pas over zulke hulp zullen beslissen. Nederland is volgens hem nog steeds zeer kritisch over de plannen voor de voedselhulp. De VVD-ministers Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en Zalm (Financiën) hebben de afgelopen weken gewaarschuwd dat slechts hulp verleend mag worden als zeker is dat het voedsel terecht komt bij de mensen die het nodig hebben en niet in criminele handen komt.

Soeharto draagt fondsen over aan regering
JAKARTA, 25 NOV. De Indonesische oud-president Soeharto heeft zeven door hem beheerde liefdadigheidsfondsen (met een totaal vermogen van naar schatting ruim 1 miljard gulden) overgedragen aan de regering.

Hogere straf geweldplegers
DEN HAAG, 25 NOV. De strafmaat voor geweldsdelicten tegen personen die voor een ander in de bres springen moet met eenderde worden verhoogd. Dat bepleiten de TweedeKamerleden Kalsbeek en Van Heemst (PvdA) in een initiatiefwetsvoorstel.

Legerleider met ontslag
BELGRADO, 25 NOV. De stafchef van het Joegoslavische leger, generaal Momcilo Perisic, is vannacht ontslagen. Het ontslag maakt volgens waarnemers deel uit van een reeks zuiveringen van de Joegoslavische president Milosevic onder critici van zijn beleid in Kosovo.

Nettowinst Ahold stijgt 22 pct
ROTTERDAM, 25 NOV. Supermarktconcern Ahold heeft door sterke groei in de Verenigde Staten en Europa de nettowinst in het derde kwartaal opgevoerd tot 257 miljoen gulden, een stijging van 22 procent. De omzet nam met 2,4 procent toe tot 12,6 miljard gulden.

Gladheid treft vooral Friesland
LEEUWARDEN, 25 NOV. De gladheid heeft vanmorgen in de ochtendspits vooral in Friesland voor veel problemen gezorgd. Een 23-jarige man uit Kollum kwam om het leven toen zijn auto na een slippartij bij Oudwoude tegen een boom botste.

Miljoenenverlies beursfonds Ajax
AMSTERDAM, 25 NOV. Ajax heeft door het missen van de Champions League in het afgelopen boekjaar (tot 1 juli 1998) een verlies geleden van ruim 5 miljoen gulden. De voetbalclub sluit niet uit dat hij ook in zijn tweede jaar als beursfonds verlies zal lijden.

AOL neemt Netscape over
ROTTERDAM, 25 NOV. Internetaanbieder America Online (AOL) koopt voor 4,2 miljard dollar alle aandelen van het softwarebedrijf Netscape. Sun, het bedrijf achter de computertaal Java, zal met AOL/Netscape een driejarig contract tekenen voor het gebruik van Netscape-software voor de zakelijke markt.

Volleyballers verliezen weer
HAMAMATSU, 25 NOV. De Nederlandse volleybalploeg heeft vanmiddag bij het WK in Japan zijn tweede achtereenvolgende nederlaag geleden. Rusland was te sterk met 3-0 (15-6, 15-12 en 15-11). Aanvaller Richard Schuil viel uit met een enkelblessure.

NRC Webpagina's
25 NOVEMBER 1998



( a d v e r t e n t i e s )
MakeYourDay
SIRE - Doof

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)