U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Communisten in Rusland willen censuur voor tv

Door onze correspondent FRANK WESTERMAN
MOSKOU, 12 NOV. De communisten en nationalisten in Rusland roepen om de terugkeer van de censuur. Zij willen dat er een ,,openbare raad van toezicht'' komt die de inhoud van de tv-journaals gaat toetsen, en waarin de invloed van joden niet groter mag zijn dan hun getalsgewicht in de Russische samenleving.

Gennady Zjoeganov, de leider van de communistische partij, en twee van zijn bondgenoten (de Agrariërs en Bond voor Volksmacht), hebben dat gisteren in een brief aan premier Primakov gevraagd. De rood-bruine coalitie richt haar pijlen vooral op de drie landelijke tv-zenders, die ,,de grootste destabiliserende factor in de samenleving zijn geworden'' doordat ze ,,de publieke opinie op cynische wijze manipuleren''. De Jeltsin-getrouwe staatsomroep RTR noemen zij ,,pathologisch anticommunistisch'', terwijl de door een zakentycoon gecontroleerde zender NTV ,,anti-Servisch'' zou zijn in de kwestie-Kosovo en ,,pro-Israelisch'' in het Midden-Oosten-conflict.

De vendetta tussen de media en de communisten laaide vorige week op, nadat de Doema in meerderheid had geweigerd de openlijke jodenhaat van een van haar leden, een communist, te veroordelen. Deze, de populaire ex-generaal Albert Makasjov, zei dat joden ,,bloedzuigers'' zijn. Hij voegde daar gisteren aan toe dat er meer etnische Russen op hoge posten moeten worden benoemd.

De eis van de drie 'linkse' partijen dat het toekomstige comité ,,het eigentijdse Rusland in termen van demografie en etniciteit'' dient te weerspiegelen, wordt in brede kringen gezien als een poging de vermeende joodse greep op de media te breken. In een verklaring getiteld ,,Over de jongste provocatieve aanvallen op onze partij'' schreef Zjoeganov gisteren: ,,De Russen-haters proberen ons het zogenaamde joodse vraagstuk in de schoenen te schuiven. Zij vereenzelvigen de belangen van een dozijn zionisten met die van honderdduizenden eerlijke joden in Rusland.''

De gezworen antisemiet Makasjov beet gisteren een NTV-verslaggever toe dat hij moest uitkijken ,,niet zijn eigen joodse volk te schaden''. Daarop zei de journalist een Rus te zijn, waarop de oud-generaal antwoordde: ,,Des te erger. U bent een van die Russen, zoals Gorbatsjov, die erger zijn dan de ergste joden.'' Eerder dit jaar blokkeerden de communisten in de Doema een wetsvoorstel voor een verbod op fascistische propaganda, met het argument dat zo'n verbod de vrijheid van meningsuiting zou inperken. Tijdens de presidentsverkiezingen in 1996 hebben de drie grote zenders de communisten zoveel mogelijk van het scherm geweerd, een boycot waar Zjoeganov een joods complot achter suggereerde. ,,Ik zie te weinig Russische gezichten op de televisie'', zei hij toen.

NRC Webpagina's
12 NOVEMBER 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)