U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
( a d v e r t e n t i e )       
Renault Laguna
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
LPD

Tokyo Stock Exchange

Ministerie van Financiën

Japan Development Bank



Japan gaat met 270 mld recessie te lijf

Door onze correspondent HANS VAN DER LUGT
TOKIO, 12 NOV. Japan gaat 160 miljard gulden in de economie pompen ter bestrijding van de nu al twee jaar durende recessie. In combinatie met belastingverlichting van naar verwachting ruim 110 miljard gulden is dit het grootste stimuleringspakket ooit.

De regerende Liberaal Democratische Partij (LDP) heeft vandaag overeenstemming bereikt over dit pakket dat naar verwachting maandag door de regering zal worden goedgekeurd. Het pakket overstijgt de eerdere stimuleringsmaatregelen ter hoogte van 250 miljard gulden, die de regering al in april bekend maakte. Positieve effecten van dat pakket ,,zijn sinds september merkbaar'', aldus Taichi Sakaiya, hoofd van het Economisch Planbureau vandaag. Doel van het nieuwe pakket is een einde te maken aan de al twee jaar durende economische neergang in Japan. De Japanse regering verwacht voor het lopende begrotingsjaar - de periode van april tot en met maart - een negatieve groei van 1,8 procent, terwijl de economie in 1997 al met 0,7 procent kromp. Premier Keizo Obuchi heeft eerder dit jaar beloofd het land in twee jaar uit het economische slop te halen.

De aankondiging komt precies een week voordat de Amerikaanse president Bill Clinton Japan bezoekt. De VS kritiseren al geruime tijd het Japanse economische beleid omdat Japan als motor zou moeten dienen voor de Aziatische economieën die het afgelopen jaar eveneens in een crisis zijn geraakt. ,,Wij kijken naar Japan met de hoop dat het snel in actie komt'', zei Clinton afgelopen dinsdag.

Belangrijke onderdelen van het pakket zijn extra geld voor het midden- en kleinbedrijf en voor bestrijding van de werkloosheid. Het midden- en kleinbedrijf heeft een gebrek aan kapitaal omdat banken de kredietkraan dichtdraaien. De regering wil nu extra geld beschikbaar stellen via de Japan Development Bank, een overheidsinstelling. Qua werkgelegenheid hoopt de regering met diverse investeringen een miljoen nieuwe banen te creëren. Daarmee zou één op de drie werkloze Japanners aan een baan worden geholpen.

Belastingverlichting zal tussen de 110 en 125 miljard gulden gaan bedragen, het precieze bedrag is nog onduidelijk. De regering denkt aan verlaging van de belasting voor het bedrijfsleven van 46 naar 40 procent, verlaging van inkomstenbelasting in de hoogste tariefschijf en maatregelen om woningbezit fiscaal aantrekkelijker te maken. Investeerders reageerden niet merkbaar positief op de verwachte aankondiging. De beurs in Tokio zakte 2,45 procent.

Voor de gewone burger is er de fel bekritiseerde Furusato Coupon. Die coupon is een soort cadeaubon ter waarde van 300 gulden voor bejaarden en gezinnen met kinderen.

Maatregelen

- 110 miljard gulden belastingverlichting

- extra geld midden- en kleinbedrijf

- scheppen van één miljoen banen waardoor een derde van de werkloosheid wordt opgelost

- woningbezit aantrekkelijker maken door verlaging belastingdruk hoogste schijf

- verlaging winstbelasting van 46 naar 40 procent

NRC Webpagina's
12 NOVEMBER 1998



( a d v e r t e n t i e s )
Koerswinststapelaar - Nu extra aftrek post
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)