U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S ( a d v e r t e n t i e )       
ABN Amro - Financieel testcentrum
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Ambassadeur laakt anti-Duitse reflex Nederland
BONN, 9 NOV. Nederlanders maken zich belachelijk met hun anti-Duitse reflex. Het lijkt alsof niemand wil weten dat we zelf geen onfeilbaar oorlogsverleden hebben. Het antisemitisme speelde ook bij ons een fatale rol. En na de overgave van Srebrenica werd er feest gevierd, terwijl iedereen kon weten welke misdaden gepleegd zouden worden. Met ons gemoraliseer over Duitsers zijn we hypocriet. Dat zegt de Nederlandse ambassadeur in Duitsland, Peter van Walsum, in een gesprek met deze krant. Na ruim vijf jaar verlaat Van Walsum (64) Bonn om per 1 januari namens Nederland zitting te nemen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York.

Politie houdt duizenden studenten Jakarta tegen
JAKARTA, 9 NOV. Duizenden studenten zijn vandaag in verschillende Indonesische steden de straat opgegaan in een laatste offensief tegen de buitengewone vergadering van het Volkscongres, dat vanaf morgen voor vier dagen bijeenkomt in Jakarta. Het Volkscongres wordt als cruciaal gezien voor de politieke toekomst van Indonesië. De reformasi-beweging vreest echter dat Habibie het congres slechts gebruikt om zijn eigen machtsbasis te verstevigen en zijn herverkiezing eind volgend jaar zeker te stellen. Studenten gingen de straat op in Yogyakarta en Bandoeng, waar een veldslag plaats had met de politie. Jakarta was echter het toneel van de grootste demonstraties. De grootste stoet studenten verscheen in de loop van de middag op de brede Gatot Subroto-boulevard die onder meer langs de gebouwen van het parlement en Volkscongres voert. De duizenden uitgelaten studenten van Forum Kota, de meest radicale onder de studentenbeweging, die zich in en vooral op bussen voortbewogen, werden op zo'n drie kilometer afstand tegengehouden door ordetroepen.

Pinochet 'gekrenkt en verbijsterd'
LONDEN, 9 NOV. De Chileense ex-dictator Augusto Pinochet heeft voor het eerst een openbare reactie gegeven op zijn aanhouding, vorige maand in Londen. In een dit weekeinde uitgegeven verklaring zegt Pinochet ,,gekrenkt en verbijsterd'' te zijn door het arrestatiebevel en kondigt hij aan elke poging hem uit te leveren ,,met heel mijn hart'' te zullen bestrijden. Vandaag hervat de rechtskamer van het Hogerhuis, de Law Lords, de hoorzittingen in het hoger beroep dat de Britse Kroon namens Spanje heeft ingediend tegen een besluit van het Hooggerechtshof om Pinochet (82) als ex-staatshoofd immuniteit te verlenen tegen uitlevering aan Spanje. Dat land wil hem vervolgen voor moorden tijdens zijn bewind (1973-1990).

Europa en VS dreigen met handelssancties
BRUSSEL, 9 NOV. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben over en weer met eenzijdige handelsmaatregelen gedreigd. De VS hebben handelssancties aangekondigd als de EU niet afziet van een nieuw invoersysteem voor bananen. Ook kondigen de VS maatregelen aan als de EU de invoer niet vergroot uit Aziatische landen die in economische moeilijkheden verkeren.

IMF: economieën in Azië in herstel
KUALA LUMPUR, 9 NOV. Volgens het Internationaal Monetair Fonds hebben de meeste crisislanden in Azië de ergste tegenslagen achter de rug en zijn ze dichtbij een situatie waarin ze de financiële malaise kunnen overwinnen. Zeker in Thailand, waar de crisis vorig jaar zomer begon, zijn tekenen van een beginnend herstel waar te nemen.

Nieuwe Turkse inval in Irak
ANKARA, 9 NOV. Het Turkse leger is het afgelopen weekeinde een nieuwe, grootscheepse militaire operatie in de Iraaks-Koerdische enclave begonnen tegen de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Aangenomen wordt dat zeker 25.000 Turkse militairen, bijgestaan door F-5 en F-16 gevechtsvliegtuigen, aan de actie deelnemen.

Bosniërs worden niet teruggestuurd
DEN HAAG, 9 NOV. D66 zal zich volgens vice-premier Borst neerleggen bij de wens van het kabinet om Bosnische vluchtelingen met een verblijfsvergunning in Nederland te houden. Daarmee is er geen Kamermeerderheid meer om deze vluchtelingen terug te zenden naar Bosnië nu de situatie daar is gestabiliseerd.

'Discriminatie bij CBR-examens'
ROTTERDAM, 9 NOV. Rijexamenkandidaten worden door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) niet gelijk behandeld. Dat stelt Stichting de Ombudsman naar aanleiding van klachten van rijexamenkandidaten en rijscholen.

'Geld industrie in Maasvlakte'
ROTTERDAM, 9 NOV. De PvdA vindt dat het bedrijfsleven flink moet meebetalen aan de mogelijke aanleg van een tweede Maasvlakte. Voor het opspuiten van land en de aanleg van infrastructuur kunnen private financiers worden gezocht.

NRC Webpagina's
9 NOVEMBER 1998



( a d v e r t e n t i e s)
MakeYourDay
SIRE - Doof

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)