U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M I T C H
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Slachtoffers en schade door orkaan Mitch

Honduras.com
Storm98.com


Hulp op gang voor Midden-Amerika


MANAGUA, 5 NOV. In de door orkaan Mitch zwaar getroffen landen Honduras en Nicaragua begint de hulp van de internationale gemeenschap langzaam op gang te komen. Vooral de omliggende Midden-Amerikaanse staten spannen zich in beide landen te helpen. Het aantal dodelijke slachtoffers wordt nu officieel geschat op 9.000.

Nog vele duizenden mensen worden vermist. In zowel Honduras als Nicaragua zijn grote delen van de bevolking afgesneden van vers water, voedsel en medicijnen. In Honduras zitten sommigen al meer dan een week op het dak van hun ondergelopen woning.

Op een persconferentie gisteren in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua kondigde president Arnoldo Alemán financiële bijdragen aan van de Wereldbank (18,5 miljoen dollar), het Internationale Monetaire Fonds (25 miljoen) en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (20 miljoen). De donaties zijn bedoeld voor het herstel van de zwaar gehavende infrastructuur. De verbroken verbindingen over land maken toegang tot veel slachtoffers in het noorden en noordwesten van Nicaragua onmogelijk. De donaties van de financiële instellingen moeten ook het begin mogelijk maken van sanitaire werkzaamheden om epidemieën te voorkomen. De Nicaraguaanse regering begint komende maandag met een programma waarbij 10.000 gezinshoofden tijdelijk werk zullen krijgen bij zowel de reparaties aan de infrastructuur als de sanitaire werkzaamheden, zo kondigde president Alemán gisteren aan. In antwoord op de scherpe kritiek op het optreden van de regering in deze noodsituatie, erkende Alemán dat het momenteel onmogelijk is ,,om de vele duizenden landgenoten' voedsel en medicijnen te bezorgen.

Nederland stuurt naast extra financiële hulp tevens mariniers van de Koninklijke Marine naar Honduras voor het verlenen van humanitaire hulp, na een verzoek daartoe van de Verenigde Naties. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Herfkens geeft zes miljoen gulden.

Tijdens recente bezoeken aan getroffen plaatsen in het binnenland van Nicaragua, is de president herhaaldelijk beschimpt en uitgefloten. De president verweet gisteren zijn politieke tegenstanders, met name de sandinisten, misbruik te maken van de situatie. Vanuit sandinistische kringen is kritiek geleverd op het besluit van de regering niet officieel de noodtoestand uit te roepen.

De president erkende ook dat de hulpverlening is achtergebleven. Hij weet dit aan een gebrek aan helikopters, de enige transportmiddelen die in de huidige situatie van nut zijn. Intussen hebben de Verenigde Staten vijf helikopters toegezegd, waarvan er drie operationeel zijn in Nicaragua, en Panama twee. Maar de Mexicaanse regering heeft het voortouw genomen in de hulpverlening aan Nicaragua met de toezegging van in totaal tien helikopters. Het aanhoudende slechte weer in de regio (de orkaan is nu actief in de Golf van Mexico en is op weg naar Florida) heeft de aankomst van de toestellen vertraagd.

Gisterochtend plaatselijke tijd landden op de internationale luchthaven van Managua wel drie C-130-transporttoestellen van de Mexicaanse luchtmacht, met aanboord 23 ton voedsel en medicijnen, aldus een woordvoerder van de Mexicaanse luchtmacht. Met de toestellen kwamen ook 130 militairen aan, onder wie artsen, verplegers en specialisten in reddingsoperaties, en ook speurhonden.

In een duidelijke hint naar de internationale gemeenschap van crediteuren van Nicaragua, wees persident Alemán ook op het feit dat zijn land een totale buitenlandse schuld heeft van zeven miljard dollar. ,,Voor iedere dollar die we aan onderwijs uitgeven, moeten wij er vijf besteden aan het betalen van rente over deze schulden', aldus de president. Vooral nu de exportoogsten van van Nicaragua (zoals koffie) zwaar zijn getroffen, vreest de regering dat het nationale budget nog verder onder druk komt te staan door de rentebetalingen.

Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) trekt nog eens zes miljoen gulden extra uit voor noodhulp voor slachtoffers van de orkaan Mitch. Dinsdag zegde de minister al 1,4 miljoen gulden toe. Van de zes miljoen gulden gaat een miljoen naar lokale hulporganisaties in het getroffen gebied. Vijf miljoen gulden gaat naar de nationale hulpactie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), waaronder Artsen zonder Grenzen, Novib en het Rode Kruis, en het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland-Nicaragua.

Deze organisaties zijn vanochtend gestart met een nationale inzamelingsactie. Nederlanders wordt gevraagd geld over te maken op giro 800800. Volgens L. Winkler, voorzitter van het SHO, is het de bedoeling dat het ingezamelde geld met name is bedoeld voor noodhulp. Hij denkt daarbij de eerste opvang voor daklozen, medische hulp en waterzuiveringsinstallaties.

NRC Webpagina's
4 NOVEMBER 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)