U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M I T C H
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Slachtoffers en schade door orkaan Mitch

Honduras.com
Storm98.com


Honduras werd weggevaagd


TEGUCIGALPA, 4 NOV. De regering van Honduras heeft een dringende oproep gedaan om het land met alle mogelijke middelen bij te staan bij de opvang van de slachtoffers van de orkaan Mitch. Volgens VN-ambassadeur Noe-Pino van Honduras is vrijwel de gehele infrastructuur in het land vernietigd door de slagregens waarmee de orkaan gepaard ging. Ook de landbouwsector is door de orkaan weggevaagd. ,,Wij kunnen de situatie niet aan', aldus de ambassadeur. ,,Honduras heeft uitzonderlijk veel hulp nodig.'

Volgens de autoriteiten zijn behalve voedsel vooral helikopters nodig om de naar schatting 7.000 doden in het binnenland te bergen en de overlevenden te redden. In afgelegen streken verblijven veel mensen al dagen in bomen en op daken van huizen. Volgens de autoriteiten moeten de doden snel worden geborgen om verspreiding van ziekten te voorkomen.

Honduras denkt ook op langere termijn hulp nodig te hebben om de landbouwsector te helpen. De uitzonderlijk zware regenval heeft vele bananen- en koffieplantages, twee steunpilaren van de economie, vernietigd. Waarnemers schatten dat het land door de schade in ontwikkeling zeker 40 jaar is teruggezet. De prijzen van koffie en suiker stegen gisteren als gevolg van de ramp op de Amerikaanse termijnmarkt. In Nicaragua is gisteren de hulpverlening aan gebieden in het noordwesten van het land langzaam op gang gekomen. Op de flanken van de vulkaan Casitas vragen overlevenden om benzine om de vele doden te kunnen verbranden. Veel lichamen liggen nog begraven onder een dikke modderlaag. (AP, Reuters)

NRC Webpagina's
4 NOVEMBER 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)