U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M I T C H
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Slachtoffers en schade door orkaan Mitch

Honduras.com
Storm98.com


Koffie en suiker duurder door ramp


CHICAGO, 4 NOV. De koffie- en suikerprijzen zijn gisteren op de Amerikaanse termijnmarkt scherp gestegen door overstromingen in Centraal-Amerika als gevolg van de wervelstorm Mitch. Door de vernieling en het wegspoelen van wegen en bruggen in Honduras, Nicaragua en Guatemala kan de koffieoogst, of wat daar nog van over is, niet vervoerd.

Centraal-Amerika produceert slechts 8 procent van de koffie in de wereld, maar de arabica-koffie gaat vooral naar de Verenigde Staten waar de voorraden gering zijn. Analisten gaan ervan uit dat koffieplantages zwaar zijn beschadigd of verdwenen.

De prijs van arabica voor levering in december steeg gisteren met 7,7 procent tot 1,289 dollar per half pond. De suikerprijs voor levering in maart steeg met 3,6 procent tot 7,87 cent per pond door de vrees dat in Guatemala veel van de oogst is vernield. De Amerikaanse bananenproducent Chiquita schatte de schade voor de firma gisteren op 50 miljoen dollar. Het management van het bedrijf zei dat de grootste zorg echter uitgaat naar het lot van de werknemers. Chiquita brengt voedingsmiddelen, dekens en zeildoek met zijn bananenboten naar het rampgebied. (AP, Reuters)

NRC Webpagina's
4 NOVEMBER 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)