U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Slachtoffers en schade door orkaan Mitch

Honduras.com
Storm98.com


Dodental Mitch stijgt naar 25.000

Door een onzer redacteuren
TEGUCIGALPA, 9 NOV. Het dodental ten gevolge van de orkaan Mitch in Midden-Amerika stijgt mogelijk tot ruim 25.000. Bijna twee miljoen mensen hebben hun huis verloren door het natuurgeweld, 283 bruggen zijn vernield.

De regering van Honduras liet dit weekeind weten inmiddels 6.546 lichamen te hebben geborgen, terwijl er 11.762 gewonden zijn geteld en 6.586 mensen vermist zijn. President Aléman van Nicaragua schatte gisteren het aantal doden op 4.000 en het aantal vermisten op 7.000. Guatemala en El Salvador tellen samen 500 doden en 250 vermisten. Meer dan een week na de ramp is er nog weinig hoop op het vinden van overlevenden. Het Hondurese rampencomité schat dat van de vermisten 90 procent overleden is.

Slachtoffers en schade door orkaan Mitch

Kaart: Slachtoffers en schade door orkaan Mitch.

Hulpverleners waarschuwen nu voor het uitbreken van epidemieën. In Honduras zijn al 25 gevallen van cholera gemeld. Ook het uitbreken van malaria of knokkelkoorts dreigt. Hoewel de bevolking is gewaarschuwd water uit de met afval en lijken verontreinigde rivieren te koken of te zuiveren, is dat in de praktijk vaak onmogelijk. De internationale hulpverlening is dit weekeinde wel goed op gang gekomen. De Verenigde Staten hebben 70 miljoen dollar aan noodhulp toegezegd, het Wereld Voedselprogramma van de VN 40 miljoen dollar. De ministers van de EU vergaderen vandaag over hulp, in Nederland organiseren de gezamenlijke omroepen donderdag een nationale inzamelingsactie. Amerikaanse, Britse, Mexicaanse, Franse en Nederlandse militairen zijn inmiddels naar het gebied gestuurd om hulp te verlenen. De Amerikaanse concerns Chiquita en Dole hebben in Honduras 18.000 werknemers van hun bananenplantages ontslagen. De plantages zijn door de orkaan Mitch volledig verwoest. De twee concerns lieten eerder al weten dat ze niet voor het jaar 2000 de bananenexport vanuit Honduras zouden hervatten. Voor het Latijns-Amerikaanse land zijn bananen na koffie het belangrijkste exportproduct. Vorig jaar voerde Honduras 638 miljoen kilo bananen uit.

In internationaal verband wordt overlegd over opschorting van terugbetaling van de buitenlandse schuld van Nicaragua en Honduras. Nicaragua heeft uitstaande schulden van 6,5 miljard dollar, Honduras van 4,2 miljard dollar. Gordon Brown, de Britse minister van Financiën, liet dit weekeind weten dat Groot-Brittanië, de huidige voorzitter van de G7, steun hoopt te vinden voor een moratorium van twee jaar. De vijf presidenten van de Midden-Amerikaanse landen, die elkaar vandaag in El Salvador spreken, zullen volgens lokale kranten oproepen tot een volledige kwijtschelding van de schulden.

NRC Webpagina's
9 NOVEMBER 1998



( a d v e r t e n t i e s )
SIRE - Doof

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)