U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Chapeau voor de baby

DOLF JANSEN
Zowel Paul Haarhuis als Jacco Eltingh liepen een polsblessure op door het optillen van hun baby, terwijl de grote Krajicek als hij hardloopt met zijn dochter in de babyjogger, zijn rug enigszins uit balans trekt. Let op, Richard! Deze schokkende feiten ontbraken geheel in de recente afleveringen van Baby-tv (Veronica) en De Bevalling (SBS6).

De Bevalling toont ons wekelijks een hele zwangere vrouw, de man die daar verantwoordelijk voor is, een passerende gyneacoloog of andere witjas en daar tussendoor het wonder van de geboorte. En dat duurt echt heel lang. Niets blijft de kijker bespaard. Hoewel de camera zich niet echt in het tussenbeense begeeft. Wat dan juist weer wat verdieping had kunnen geven, denk ik dan.

In de aflevering die ik zag, werd een enigszins low-budget echtpaar gevolgd, zagen we weeën tijdens een hele trieste dansles in dito buurthuis, belandde de vrouw die constant een 'BIG' T-shirt aan had in het ziekenhuis en werd het kind met enige spoed tevoorschijn getrokken. Patrick.

Graag zou ik eens een aflevering van dit programma zien met commentaar van Frans Bromet of Michiel van Erp. Baby-tv is andere koek. Het werd me aangeboden door onder meer een luierbeuker en het heeft een hoogroze tint. Een gouden tip: verplaats geregeld het ledikantje van de baby, zodat hij of zij zich anders gaat oprichten (volgende week in Baby-tv: jonge moeders met een hernia). Quinty Trustfull presenteert, en als ze dat altijd zo leuk doet, is Orlando straks 'de man van', in plaats van andersom. Quinty lacht naar me. Maar baby's zijn niet alleen leuk, ze kunnen stikken in hun dekbedje, allergisch zijn voor koemelk of je kunt er drie tegelijk krijgen. Dat levert licht informatieve gesprekjes op met een mevrouw van een babybeddenwinkel (de andere programmasponsor), een diëtiste en de moeder die er drie uitpoepte. Na negen weken in het ziekenhuis het zaakje dichtgehouden te hebben. Chapeau! De vader zei: ,,Je hebt zoiets van 'we gaan ervoor'.'' Nogmaals: chapeau!

Tussendoor nog een blok commercials en een video-dagboek waarbij in ruwweg 90 seconden de hele periode van een dikke buik tot en met thuiskomst tien dagen na de geboorte voorbij vloeide. Kijk SBS6, zo kan het dus ook. Daarmee is op de Nederlandse tv de cirkel rond. We kunnen de bevruchting meemaken bij Menno Buch, de bevalling bij SBS6 en het leed erna bij Veronica. Als ik deze drieslag eerder op het spoor gekomen was, had ik hier vandaag misschien niet gestaan met mijn dochter Aike op mijn arm. Bof ik even dat ik weinig tv kijk. De mooiste uitspraak kwam van de gyneacoloog van SBS6: op het moment dat het babyhoofdje zich naar buiten perste sprak hij 'de kop is eraf'. Dat wil je volgens mij als moeder helemaal niet horen.

Baby-tv, Veronica, zaterdag, 18.30-19.05u.; De Bevalling, SBS6, zondag, 20.30-21.00u.; Sex voor de Buch, Veronica, maandag, 23.05-0.05u.

NRC Webpagina's
7 NOVEMBER 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)