U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

KPN mag beltarieven geleidelijk verlagen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 6 NOV. KPN hoeft zijn tarieven begin volgend jaar niet in één klap met een kwart te verlagen. In plaats daarvan mag het telecombedrijf van toezichthouder Opta zijn prijzen in stappen omlaag brengen, te beginnen met een beperkte aanpassing van de tarieven voor binnenlands telefoonverkeer vanaf begin 1999.

Dat heeft Opta, de Onafhankelijke Post- en Telecommunicatie Autoriteit, vanmorgen bekendgemaakt. KPN is gematigd positief over de nieuwe voorstellen. ,,Maar het is te vroeg voor een definitieve reactie, omdat de percentages waarmee de prijzen omlaag moeten nog niet bekend zijn'', aldus een woordvoerder. Op de beurs steeg het aandeel KPN met ruim 2 procent naar 74,60 gulden.

Begin september kondigde Opta aan dat KPN de prijzen zou moeten verlagen van lokale gesprekken (met een kwart vanaf begin volgend jaar) en gesprekken tussen regio's (met een kwart tot een derde binnen drie jaar). Zo zouden de tarieven meer sporen met de kosten die het bedrijf maakt.

De deze week bekendgemaakte reorganisatie, die 3.000 banen kost, en nieuwe investeringen van KPN spelen een cruciale rol in de soepeler opstelling van de toezichthouder. Voor de berekening van de begin september geëiste prijsverlagingen heeft Opta cijfers over 1997 gebruikt. KPN heeft Opta daarop laten weten dat zich dit jaar ,,aanzienlijke veranderingen'' hebben voorgedaan die tot hogere kosten leiden. Daarmee doelt het bedrijf op de reorganisatie, waarvoor 800 miljoen gulden is gereserveerd, versnelde afschrijvingen op verouderde apparatuur (400 miljoen) en hogere investeringen (3,6 miljard gulden in 1998 en komende jaren).

NRC Webpagina's
6 NOVEMBER 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)