NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE

Profielen van de clubs en een wedstrijdoverzicht.

SC Heerenveen

Simpele zege voor Heerenveen

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 2 OKT. Voor Heerenveen is het nog een eer om rechtstreeks op televisie te komen. Daarom was trainer Foppe de Haan weliswaar blij dat zijn club zich voor het oog van Nederland voor de tweede ronde van het Europa Cup 2-toernooi plaatste, maar hij had in de return tegen het zwakke Amica Wronki graag een grotere overwinning willen boeken. Het werd slechts 1-0. ,,Maar het had wel 5-0 moeten zijn'', vond De Haan.

Collega Wasikiewicz van Wronki had na de 3-1 nederlaag in Heerenveen manmoedig verklaard dat de strijd nog niet was beslist. Maar de Polen bleken gisteravond absoluut niet in staat om het Heerenveen moeilijk te maken. Welgeteld tien minuten duurde het offensiefje van de thuisploeg. Heerenveen reageerde nerveus en dat was nergens voor nodig, want ook tegenstander Wronki was een zenuwachtige debutant. ,,Mensen zijn vreemde dingen, hè'', zei trainer De Haan na afloop.

Hij vond dat zijn ploeg vooral te gehaast had gespeeld. 'Dimmen' moesten zijn spelers, zoals De Haan het altijd uitdrukt. ,,We speelden de bal te snel naar voren en daardoor werd het spel onzorgvuldig. Als je straks sterke tegenstanders tegenover je krijgt, donderen ze over je heen en ben je verkocht. Dat moet dus veranderen.'' Dat rechtsachter Arek Radomski gisteren een nerveuze indruk maakte, was nog wel te begrijpen. Hij is een Pool en stamt uit de buurt van Wronki. Deze wedstrijd was voor zijn familie ook dé gelegenheid om hem voor het eerst in het Heerenveen-shirt te zien spelen. De 21-jarige Radomski, sinds vier jaar in Nederland woonachtig, wilde het aanvankelijk allemaal te goed doen. Hij pakte na veertien minuten een tegenstander vast, kreeg een gele kaart en mocht even later van geluk spreken dat hij niet hoefde te vertrekken na weer een fikse overtreding. Het had een klein drama betekend.

Het doelpunt van Dennis de Nooijer na een half uurtje zorgde voor de nodige rust bij Radomski en zijn ploeggenoten. De manier waarop de enige treffer viel, was echter typerend voor het zeer lage niveau van de wedstrijd. De Nooijer leek, na een voorzet van Talan, te worden gestuit door de Poolse doelman Strozynski, maar via een gelukkige 'kluts' rolde de bal toch nog tergend langzaam in het Wronki-doel. ,,Ik dacht nog even dat hij naast zou gaan'', zei matchwinner De Nooijer na de wedstrijd.

Na de 1-0 had Heerenveen geen kind meer aan het vriendelijke Amica Wronki. Uiteindelijk bleek de thuisreis meer problemen op te leveren. Het vliegtuig met de Friese selectie mocht vannacht niet dicht bij huis, op vliegveld Eelde, landen. Zelfs minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat had zich er mee bemoeid. Heerenveen moest niettemin diep in de nacht uitwijken naar de Rotterdamse luchthaven Zestienhoven, waarna een vervelende busreis volgde naar Friesland. Paris Saint Germain is een van de twee prominente slachtoffers uit de eerste ronde van het Europa Cup 2-toernooi. De Fransen dachten met 2-2 tegen Maccabi Haifa tot de laatste minuut in de volgende ronde te zitten. Maar het venijn tegen de Israeliërs zat in de staart. Goma schoot in eigen doel: 2-3.

Manager Ruud Gullit had met zijn Newcastle United ook een zware avond bij de Joegoslaven van Partizan Belgrado. Rasovic benutte in de 53ste minuut een strafschop voor de thuisploeg. Partizan gaf die voorsprong niet meer uit handen. De Engelsen hadden twee weken geleden wel met 2-1 gewonnen, maar de goal van de tegenstander telde nu dubbel waardoor ook Newcastle het Europa Cup 2-toernooi verlaat.