U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Crisis in Zuid-Oos Azië
ING Groep
ABN AMro


ING: Azië halveert winstgroei

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 2 OKT. Bank en verzekeraar ING heeft zijn verwachte winstgroei voor dit jaar als gevolg van verliezen op eigen financiële handel gehalveerd en schrapt 1.200 van de 9.000 banen bij zijn zakenbankdochter ING Barings. In reactie op het nieuws dat de winstgroei per aandeel dit jaar geen 30 procent zal zijn, maar 15 procent, verloor het aandeel ING meer dan tien procent van zijn waarde.

Kort na het middaguur schommelde het aandeel ING rond 70 gulden. Gisteren en woensdag zorgden (door ING ontkende) geruchten over grote handelsverliezen al voor zware druk op de koersen. In reactie op de winstwaarschuwing van ING liet concurrent ABN Amro vanmorgen weten haar prognose van een hogere winst in het tweede halfjaar niet te willen bijstellen. Het aandeel ABN Amro noteerde desondanks kort na het middaguur een koersverlies van zes procent (op 28,50 gulden). Ook de andere bedrijven in de financiële sector stonden vanmorgen onder druk. Aegon verloor 11,50 op 130 gulden. Fortis, dat de schade nog hoopte te beperken door een mededeling dat het weinig nadeel verwacht van de crisis in Azië, leverde 4,90 gulden in op 92,10 gulden. De negatieve steming rond banken en verzekeraars werd nog extra gevoed door geruchten dat de Zwiterse bank UBS onder toezicht van de Centrale Bank aldaar is gesteld. In Spanje verloor Banco Santander meer dan drie procent nadat het aandeel gisteren al ruim 14 procent lager was gesloten. Beleggers vrezen de stroppen die deze bank op zijn activiteiten in Brazilië oploopt. Ook het aandeel van concurrent Banco Bilbao stond onder druk (minus 4 procent) na een koersverlies van omstreeks 10 procent gisteren.

In Duitsland was het sentiment in de bankensector vanmorgen niet beter. Het aandeel Deutsche Bank leverde 4 procent in op 77,70 Duitse mark. Dresdner Bank moest omstreeks 5 procent omlaag.

ING verwacht dit jaar een nettowinst van circa 5,6 miljard gulden. De vorige prognose is ruim een maand oud. Toen zei ING onder meer dat de kosten in het Verre Oosten een kwart omlaag moesten gezien het opgedroogde zakenvolume, maar dat de lokale managers tijd moesten hebben om met voorstellen te komen.

De tegenvallers, die ING nu op 1,5 miljard gulden becijfert, zijn volledig geconcentreerd bij de bank en met name bij zakenbankdochter ING Barings. Daarbij gaat het om 1,3 miljard gulden verliezen op eigen posities in handel in schuldpapier van de (voormalige) snel groeiende economieën (emerging marktes), inclusief Rusland. De overige 200 miljoen gulden zijn extra reserveringen voor kredietproblemen. Bij de bankactiviteiten in Europa (ING Bank, Postbank, Belgische bank BBL) bij de verzekeringsdochter Nationale-Nederlanden en in het vermogensbeheer gaat het ,,voorspoedig en volgens plan''.

NRC Webpagina's
2 OKTOBER 1998




( a d v e r t e n t i e s )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)