U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE

RADIO & TELEVISIE
  MEDIA

Oud-Spartaan bezorgt NEC overwinning

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 19 SEPT. NEC heeft gisteren de tweede overwinning van het seizoen behaald. De ploeg van trainer-coach Jimmy Calderwood won voor eigen publiek met 3-1 van Roda JC. Voormalig Spartaan Maikel Renfurm nam twee van de drie Nijmeegse doelpunten voor zijn rekening. NEC bezet na vijf speelronden de vijfde plaats in de Nederlands voetbalcompetitie, maar heeft één duel meer gespeeld dan de concurrentie.

Roda had gisteren in de Goffert in het eerste half uur weinig in te brengen tegen NEC, dat al in de elfde minuut op voorsprong kwam door een doelpunt van Renfurm. De Limburgers mochten van geluk spreken dat de thuisploeg vervolgens wat wegzakte. In de 42ste minuut resulteerde dat in de gelijkmaker, een frommeldoelpunt van de voet van de Belg Bob Peeters.

Na de rust voetbalde NEC minder goed dan ervoor. Maar wel doeltreffender. Jack de Gier maakte er in de 65ste minuut 2-1 van, zeven minuten later was Renfurm opnieuw succesvol. De Gier en invaller Ayhan Tumani hadden het verschil nog groter kunnen maken, maar beiden faalden in de afronding.

Bij Roda speelde de 33-jarige middenvelder Eric van der Luer zijn vierhonderdste wedstrijd voor de club uit Kerkrade. Feestelijk was het jubileum niet voor de tweevoudig international. In de 34ste minuut miste Van der Luer een opgelegde kans. Halverwege de tweede helft haalde Roda-trainer Sef Vergoossen de jubilaris voortijdig naar de kant.

In de Belgische competitie deed Edwin van Ankeren van zich spreken. De voormalige PSV'er scoorde gisteren drie keer voor zijn club Germinal Ekeren in het duel met Harelbeke, de werkgever van de Nederlanders Alex Pastoor, Martin Laamers en Hans Visser. Het werd uiteindelijk 0-4. Ekeren klom dankzij de overwinning naar de achtste plaats op de ranglijst.

Landskampioen Club Brugge ging met 2-0 onderuit bij SC Lokeren, dat daardoor voorlopig de eerste plaats inneemt. De doelpunten kwamen op naam van de Fransman Pascal Dias en de Tsjech Jan Köller. Het was de eerste nederlaag van de ploeg die onder leiding staat van toekomstig PSV-coach Eric Gerets.

In Duitsland maakte Hertha BSC een sprong op de ranglijst. Voor ruim 45.000 toeschouwers won de club uit Berlijn gisteren met 3-1 van Eintracht Frankfurt, dat daardoor afgleed naar de onderste regionen van de Bundesliga.

Eintracht kwam na een kwartier nog wel aan de leiding in het olympisch stadion, door een treffer van de Chinees Chen Yang. Michael Preetz deed met twee doelpunten, één voor en één na rust, de balans naar de andere kant doorslaan. Alphonse Tchami, een international van Kameroen, bepaalde in de slotfase de eindstand op 3-1. Frankfurt speelde toen al geruime tijd met tien man nadat Thomas Sobotzik in de 63ste minuut met een rode kaart van het veld was gestuurd.

In de andere wedstrijd deed SC Freiburg goede zaken op bezoek bij Hansa Rostock. De Duitsers uit het zuidwesten wonnen in het noordoosten met 2-0 door treffers van Adel Sellimi en Alexandr Yaschvili in de laatste zeven minuten. Freiburg rukte daardoor op naar de vijfde plaats, Rostock zakte naar de vijftiende stek.