U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   O P I N I E
( a d v e r t e n t i e )        
Pellegrom
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

H O O F D A R T I K E L :
Waarschuwing


DE SOMBERE TIJDINGEN over de economische vooruitzichten kruipen allengs dichterbij. De effecten van de financieel-economische crisis die ruim een jaar geleden in Zuidoost-Azië begon en zich sindsdien hink-stap-sprongsgewijs van land naar land over de aardbol beweegt, worden nu ook voelbaar in de geïndustraliseerde wereld, waaronder Nederland. Het besef dat er meer aan de hand is dan een economische ontsporing en een exotische muntcrisis ergens ver weg, dringt allerwegen door.

Neem een greep uit het nieuws van deze week. Topman Michel Camdessus van het Internationale Monetaire Fonds voorspelde dat de groei van de wereldeconomie dit jaar slechts twee procent zal bedragen, de helft van wat het IMF zes maanden geleden nog verwachtte. Het Nederlandse kabinet was bij de algemene beschouwingen over de Miljoenennota aanmerkelijk voorzichtiger over de economische vooruitzichten dan drie weken geleden bij de regeringsverklaring. Een ander bericht: de landbouwexporten van de Europese Unie naar Rusland - de tweede exportmarkt voor Europese landbouwproducten - stort in elkaar met vergaande gevolgen voor de Europese begroting.

Voorlopig het duidelijkste signaal dat de crisis de geïndustrialiseerde landen niet ongemoeid zal laten, was de waarschuwing van Shell, gisteren, over de winstverwachtingen in het komende half jaar. Shell is een wereldwijd opererende onderneming die direct te maken heeft met de gevolgen van veranderingen in de olie- en grondstoffenprijzen. Als steeds meer economieën in een recessie belanden, daalt de vraag naar energie. De olieprijzen bevinden zich inmiddels op een niveau onder dat in de tijd van de OPEC, oliesheiks en autoloze zondagen.

De winstwaarschuwing van Shell betekent dat het internationaal werkende bedrijfsleven zich voorbereidt op slechtere economische tijden. Voor Nederland heeft de aankondigde winstval specifieke gevolgen. In Rotterdam zal Shell's nationale hoofdkantoor worden gesloten hetgeen voor een in oorsprong half-Nederlandse onderneming op zijn minst opmerkelijk mag heten. De schatkist zal vanaf volgend jaar merken dat de inkomsten uit de vennootschapsbelasting tegenvallen, een aanwijzing dat het met de geweldige belastingmeevallers van de afgelopen jaren wellicht gedaan is. En ten slotte: de koersval van het aandeel Shell gisteren op de beurs raakt veel Nederlanders. In vrijwel alle beleggingsfondsen van banken en verzekeraars zit wel een pakket 'Koninklijke' aandelen, omdat deze een stabiel koersverloop en een voorspelbaar dividend hebben. Ook voor pensioenfondsen is Shell een vast bestanddeel van de beleggingen.

DE VOORUITZICHTEN op korte termijn voor de wereldeconomie zijn niet goed. De bolwerken van voorspoed - de Verenigde Staten en de Europese Unie - kunnen niet langer volhouden dat ze immuun zijn voor de golf van economische samentrekking die over de wereld spoelt. Paniekscènes zoals in Rusland, Indonesië of Brazilië zullen zich niet voordoen, maar voorzichtigheid is geboden. Wat dat betreft gaf Shell een ondubbelzinnige waarschuwing.

NRC Webpagina's
19 SEPTEMBER 1998




( a d v e r t e n t i e s )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)