U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
( a d v e r t e n t i e )        
Pellegrom
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Baskische ETA kondigt bestand af
MADRID, 17 SEPT. De Baskische afscheidingsbeweging ETA zal vanaf morgen voor onbepaalde tijd een wapenstilstand in acht nemen. Het opschorten van de terreur werd gisteravond bekendgemaakt in een verklaring die bij twee nationalistische dagbladen in Baskenland werd afgegeven. Het is de eerste maal dat de ETA voor onbepaalde tijd de wapens zegt neer te leggen. De reden voor het stopzetten van de terreur is volgens de beweging dat er in Baskenland op dit moment ,,een unieke gelegenheid bestaat om voort te gaan op de weg naar onafhankelijkheid''. De ETA concludeert dat de huidige autonomie van de regio Baskenland binnen Spanje is mislukt en dat de Baskisch-nationalistische partijen bereid zijn de onafhankelijkheid opnieuw op de agenda te zetten.

Conflict over besteding van financiële meevallers gesust
DEN HAAG, 17 SEPT. Het dreigende conflict in de coalitie over de besteding van meevallers die het gevolg zijn van economische groei, is vanmorgen gesust. De coalitiefracties PvdA en D66 namen genoegen met de uitleg van premier Kok daarover. PvdA-fractievoorzitter Melkert stelde niettemin de al vier jaar geldende afspraken ter discussie over de strikte scheiding tussen meevallers als gevolg van lagere uitgaven en meevallers als gevolg van hogere inkomsten. PvdA, D66 en oppositiefractie GroenLinks hadden gisteren, op de eerste dag van de algemene beschouwingen, hun ongenoegen geuit over een passage in de Miljoenennota. Daarin verklaart het kabinet dat meevallers die het gevolg zijn van economische groei, bijvoorbeeld door lagere rente-uitgaven, gereserveerd worden voor tegenvallers die eveneens het gevolg zijn van de groei.

AEX weer onder 1000 punten
AMSTERDAM, 17 SEPT. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanochtend scherp gedaald. De AEX-index daalde met 40,6 punten (4 procent) naar 986,76 punten. Dat is de laagste stand sinds 16 februari van dit jaar. Vroeg in de middag trok de index iets aan tot 992,15 punten.

Schade 1 miljard bij wateroverlast
ROTTERDAM, 17 SEPT. De schade als gevolg van de wateroverlast van de afgelopen dagen loopt vermoedelijk op naar een miljard gulden. Dat blijkt uit voorlopige ramingen van de provincies en de land- en tuinbouworganisaties in de getroffen gebieden.

Arie Haan weg bij Anderlecht
BRUSSEL, 17 SEPT. Arie Haan heeft vandaag ontslag genomen bij Anderlecht. Manager Verschueren van de Brusselse voetbalclub heeft dat bekendgemaakt. Anderlecht haalde in de eerste zes competitiewedstrijden vijf punten en staat vijftiende. Gisteren verloor de club in de eerste ronde van de UEFA-beker. Voordat hij naar Anderlecht ging kreeg Haan ontslag bij Feyenoord.

Treinkaartje twee procent duurder
ROTTERDAM, 17 SEPT. Treinreizigers gaan vanaf 1 januari volgend jaar gemiddeld 2 procent meer betalen voor hun treinkaartjes. Retourtjes en enkeltjes gaan 2,1 procent omhoog, terwijl jaartrajectkaarten gemiddeld 2,7 procent duurder worden.

Drugszaak: OM traint getuigen
AMSTERDAM, 17 SEPT. Het Haarlemse openbaar ministerie heeft trainingen georganiseerd voor de politiemensen die als getuige waren opgeroepen in de rechtszaak tegen de vermeende drugsbaas Etienne U. Dat bleek gisteren tijdens de tweede zitting van het hoger beroep.

Winst voor PSV, gelijkspel Ajax
ROTTERDAM, 17 SEPT. PSV en Ajax kenden een redelijk succesvolle start in de Champions League. PSV won op eigen veld met 2-1 van het Finse HJK Helsinki. Ajax kwam in Zagreb niet verder dan een gelijkspel tegen Croatia Zagreb: 0-0.

NRC Webpagina's
17 SEPTEMBER 1998



( a d v e r t e n t i e s)
SIRE - Doof

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)